Cel mai mare intelectual

Gheorghe Şincai – reprezentant al Şcolii Ardelene

Domnul te va face să fii cap, nu coadă; totdeauna vei fi sus, fi niciodată nu vei fi jos, dacă vei asculta de poruncile Domnului, Dumnezeul tău, pe care ţi le dau astăzi, dacă le vei păzi fi le vei împlini. (Deuteronomul 28:13)

Dumnezeu doreşte ca noi să ajungem oameni mari, importanţi. El nu doreşte să fim inculţi şi lipsiţi de cunoştinţe aprofundate şi generale. Dar pentru ce? Pentru propria faimă? Nu. Dumnezeu poate lucra prin orice om, dar mai ales prin oameni inteligenţi şi dedicaţi Lui. Propune-ţi să fii un astfel de om. Succes!

Poate că nu te-ai întrebat niciodată cum s-a ajuns ca noi, românii, să avem acces gratuit la educaţie. Au existat oameni care au depus eforturi colosale pentru ca alţii să poată beneficia de educaţie.

Gheorghe Şincai s-a născut pe 28 februarie 1754 la Râciu de Câmpie, Mureş. S-a dovedit un poliglot, însuşindu-şi temeinic greaca, latina, maghiara, germana, italiana şi franceza. Informaţia şi cultura i-au permis ocuparea funcţiei de bibliotecar al Colegiului „De Propaganda Fide” din Roma, având permisiunea de a cerceta orice fel de documente. În Italia, precum şi în Ungaria şi la Viena a cercetat bibliotecile, copiind şi transcriind cu exactitate orice referire la istoria românilor.

A depus o muncă asiduă de luminare a maselor, dedicându-se carierei didactice şi contribuind la întemeierea unui număr impresionant de şcoli confesionale greco-catolice (în număr de peste 300). În anul 1784, a fost numit director general al şcolilor româneşti unite din întreaga Transilvanie. În scopuri didactice, a tradus şi a elaborat manualele fundamentale: abecedarul, gramatica, aritmetica şi catehismul, adaptând sau creând terminologia necesară înţelegem acestora de către elevi.

Adelina Ivaşco, Susani (Arad)

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor