UN HOHOT DE RÂS PE ZI

O inimă veselă este un bun leac, dar un duh mâhnit usucă oasele.
Proverbele 17:22

Îmi place să râd și să zâmbesc larg atunci când mă gândesc la prima întâlnire cu un bebeluș și la modul în care toți reacționează la zâmbetele sau râsetele bebelușului. Râsul este cel mai bun răspuns emoțional al nostru, dar nimeni nu ne învață să râdem sau să zâmbim; sunt gesturi care ne vin la fel de natural ca respirația.

Ce se întâmplă când râdem? Râsul eliberează endorfine sau neurotransmițători care au efecte similare cu medicamente precum morfina, și care sunt responsabile pentru simțămintele de euforie.

Râsul este mai mult decât un simplu sunet – este o experiență trăită de întregul corp. În sistemul nostru imunitar, râsul crește numărul de celule T, care sunt apărarea naturală a corpului împotriva virusurilor, celulelor canceroase și împotriva altor celule care cauzează diverse boli. Râsul sprijină sistemul imunitar, deci este corect să presupunem că râsul ne face mai sănătoși.

Unii cercetători sugerează chiar că, dacă râzi de o sută de ori, faci la fel de mult exercițiu fizic precum cincisprezece minute pe o bicicletă statică. Râsul pune în funcțiune sistemul cardiovascular și scade tensiunea arterială, de aceea seamănă cu exercițiile cardio. De asemenea, râsul îmbunătățește funcțiile cognitive și ajută memoria.

S-a demonstrat în mod clinic că râsul te face să arăți mai tânăr. Cincisprezece mușchi faciali colaborează pentru a te ajuta să zâmbești și să râzi. Acest lucru mărește fluxul sanguin din zona feței, stimulând circulația până în cele mai mici capilare, ceea ce te ajută să arăți mai tânăr și mai sănătos.

Fii contagios. Râsul nu ne îmbunătățește doar starea noastră de spirit, ci și a celor din jurul nostru. Oamenii fericiți îi bucură și pe cei din jurul lor. Adu-ți aminte, un zâmbet sau un râset împărtășit cu altcineva este un zâmbet sau un râset dublat.

Ce diferență am putea face în viețile celorlalți dacă am avea momente în care să râdem și/sau am oferi cuiva un motiv de a râde. „Fără plată aţi primit, fără plată să daţi” (Matei 10:8). Un hohot de râs pe zi poate că ar ajuta să țină doctorul departe.

autor: Sylvia A. Franklin

Pentru dimineți inspirate
Pentru dimineți inspirate
Când îți începi ziua căutându-L pe Tatăl în rugăciune, adu-ți aminte că El te privește de sus, te vede și te-a binecuvântat cu o nouă dimineață, o nouă zi de viață pentru El. Acest devoțional este scris de femei din lumea întreagă și urmărește să le aducă cititoarelor bucuria și frumusețea unei relații vii și zilnice cu Dumnezeu și cu ceilalți.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor