DUMNEZEUL CARE VEDE

Ea a numit Numele Domnului care-i vorbise: „Tu ești Dumnezeu care mă vede!” căci a zis ea: „Cu adevărat, am văzut aici spatele Celui ce m-a văzut!”
Geneza 16:13

Te-ai simțit vreodată nevăzută și neauzită? Ca și cum nimănui nu îi pasă de tine în afară de situațiile în care pot obține ceva de la tine?

Așa simțea Agar. Când citești despre viața ei în Geneza 16, observi că Avraam și Sara niciodată nu îi spun pe nume. Doar „roaba mea” sau „roaba ta”. Ei nu îi cer părerea și nu o întreabă ce are de spus cu privire la hotărârea lor – dorea să se culce cu Avraam și să devină surogat pentru Sara? Gândurile și simțămintele ei nu contau. Dorințele și visurile ei nu contau. Ei nu o priveau ca o ființă, ci ca o modalitate de a obține ce doreau.

Viața a devenit și mai grea când Agar a rămas însărcinată și gelozia și mânia Sarei au atins cote maxime. Așa că Agar a fugit. S-a ascuns. Își dorea doar să fie departe de Sara și să scape de acea situație. Cu siguranță că viața avea să îi fie mai bună decât ce trăia în prezent. Ea a făcut ce au vrut – le-a îndeplinit așteptările – și acum era tratată cu „asprime” (versetul 6).

Dumnezeu știa. El a urmărit-o. Îngerul Domnului a întâmpinat-o în pustie. El i-a spus pe nume. El a văzut-o. El a auzit-o (versetul 11). I-a păsat de ea. A întrebat‑o de unde venea și încotro mergea. Observați răspunsul ei atunci când îi citim povestea. Nu avea habar încotro merge – pur și simplu mergea. Îi putea spune doar de unde venea. El o trimite acasă cu făgăduința binecuvântării lui Dumnezeu asupra ei și a viitorului fiului ei.

Agar este prima femeie care Îi dă un nume nou lui Dumnezeu: El Roi. (Dumnezeul care vede.) Ea l-a numit pe fiul ei „Ismael”, care înseamnă „Dumnezeu aude”. Ea este capabilă să se întoarcă la Sara cea supărată, rănită și geloasă și moare față de sine. Situația și atitudinea Sarei nu s-au schimbat, dar Agar s-a schimbat. Gândul că Dumnezeu te vede, te aude și are un plan pentru tine îți aduce pacea și încrederea care te ajută să suporți și să mergi înainte în ciuda circumstanțelor.

Dumnezeu te vede. El te aude. El făgăduiește că are un plan care va aduce un viitor plin de speranță. Odihnește-te în acel adevăr. Lasă-l să îți dea curaj pentru această zi cu provocările ei. Reamintește-ți că orice ar spune sau ar vedea în tine, Dumnezeu Își găsește plăcerea în tine. El te iubește mai mult decât te-a iubit sau te va iubi vreodată cineva. Și EL TE VEDE.

autor: Tamyra Horst

Pentru dimineți inspirate
Pentru dimineți inspirate
Când îți începi ziua căutându-L pe Tatăl în rugăciune, adu-ți aminte că El te privește de sus, te vede și te-a binecuvântat cu o nouă dimineață, o nouă zi de viață pentru El. Acest devoțional este scris de femei din lumea întreagă și urmărește să le aducă cititoarelor bucuria și frumusețea unei relații vii și zilnice cu Dumnezeu și cu ceilalți.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video