PĂCATUL NERECUNOȘTINȚEI

Isus a luat cuvântul şi a zis: „Oare n-au fost curăţaţi toţi cei zece? Dar ceilalţi nouă unde sunt?”
Luca 17:17

Ați făcut vreodată tot ceea ce ați putut face pentru cineva – poate un copil, un frate, un coleg sau chiar un părinte – și acesta a acționat ca și când nu ați făcut nimic pentru el? Acesta nu a manifestat nicio apreciere pentru efortul vostru. Ei bine, socotiți-vă fericit dacă nu ați întâlnit o astfel de persoană în familie, la locul de muncă, printre prieteni sau în biserica voastră. Totuși, până și Domnul Isus a experimentat nerecunoștința atunci când doar unul dintre cei zece leproși s-a întors ca să-I mulțumească. Mulți slujitori ai lui Dumnezeu au tratat rana nerecunoștinței. Pentru a-i numi doar pe câțiva, Ezra, Neemia și Iosua au făcut tot ce au putut pentru a-l ajuta pe vechiul popor Israel să rămână credincios lui Dumnezeu și să evite urmările acțiunilor lui. Totuși, confruntându-se cu un popor nemulțumit și răzvrătit, cu siguranță că slujitorii credincioși ai lui Dumnezeu au fost, uneori, descurajați.

Și Moise a avut parte de nerecunoștința oamenilor. Chiar poporul pe care îl iubea s-a întors împotriva lui, s-a răzvrătit și l-a amenințat că vor alege un alt conducător care să-i ducă înapoi în Egipt. Iosua a fost martor al răzvrătirii lor. Ce provocare pentru el când Dumnezeu l-a ales să fie urmașul lui Moise, să-i conducă pe descendenții răzvrătiților în țara făgăduită!

Profetul Isaia a văzut cum poporul lui Dumnezeu s-a afundat în păcat. Ei L-au uitat pe Dumnezeu și îndrumările lui. Isaia i-a avertizat pe copiii lui Israel și pe împărații lor să se pocăiască de căile lor păcătoase, idolatre, ca să nu sufere judecata lui Dumnezeu prin luarea în robie de către asirieni. Dar poporul Israel și împărații lui erau atât de corupți, încât s-au făcut că nu aud. S-au întors împotriva solilor lui Dumnezeu și i-au întemnițat pe câțiva dintre ei. Tradiția creștină spune că cel mai păcătos dintre împărații lui Iuda, Manase, chiar a ordonat ca profetul Isaia să fie tăiat în două cu fierăstrăul. (Mulți cred că o posibilă aluzie biblică la acest eveniment este menționată în Evrei 11:37.) Cât de nerecunoscători au fost ei față de chemarea milostivă a lui Dumnezeu!

Astăzi, mulți continuă să se poarte la fel ca aceia din vechiul Israel. Purtăm în ADN-ul nostru păcatul nerecunoștinței. Doar puterea transformatoare a lui Dumnezeu poate să ne schimbe inima de piatră cu o inimă de carne, blândă, care Îl va iubi și va manifesta o atitudine de recunoștință. Doamne, ajută-ne să apreciem cu adevărat tot ce faci Tu pentru noi în fiecare zi.

Kollis Salmon-Fairweather

Ascunsă în palmele Sale
Ascunsă în palmele Sale
În „Ascunsă în palmele Sale”, fiicele lui Dumnezeu din zilele noastre își relatează istoriile despre modul în care au respins minciunile vrăjmașului. Minciuni precum „Dumnezeu te-a părăsit, lăsându-te fără apărare, singură și fără speranță”. Pline de încredere, ele își împărtășesc experiența personală despre modul în care „Dumnezeu poate să vă umple cu orice har, pentru ca, având totdeauna în toate lucrurile din destul, să prisosiți în orice faptă bună” (2 Corinteni 9:8). Ele vorbesc despre har, despre perseverență și despre noi începuturi. Ele vorbesc despre ce înseamnă să fii... „Ascunsă în palmele Sale”.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor