Tata

Cinsteşte pe tatăl tău si pe mama ta, pentru ca să ti se lunqească zilele. – Exodul 20:12

La câţiva ani după ce s-a căsătorit cu Edda, Orlando s-a îmbolnăvit de limfomul Hodgkin. Pe atunci nu era niciun tratament pentru acest tip mortal de cancer, în afară de rugăciune. Tatăl lui îşi dorea ca el să se facă pastor, dar oare mai putea în această situaţie? După ce Orlando a stat în spital patruzeci de zile din cauza febrei, cu soţia alături de el. Dumnezeu l-a binecuvântat cu refacerea sănătăţii. (Astăzi el are nouăzeci şi doi de ani şi încă citeşte fără ochelari!)

Dacă Dumnezeu nu l-ar fi vindecat pe tatăl meu, eu nu m-aş mai fi născut şi nici el nu ar mai fi avut o viaţă exemplară de pastor, profesor, filosof şi scriitor. Nu ar mai fi devenit decan, nu ar mai fi construit o şcoală generală şi nu ar mai fi scris multele lui cărţi. Printre pasiunile lui se numără orhideele, peştii, colecţionarea de timbre şi monede. Am avut o casă uimitoare, plină de lucruri interesante: o grădină zoologică domestică, pomi fructiferi, muzică, trenuri în miniatură şi mai multe ceasuri cu cuc. Am fost crescută într-un mediu plin de bucurie, libertate şi dragoste.

Domnul ne-a planificat pe fiecare dintre noi încă din pântecele mamei (vezi Psalmii 139:16). Dacă Îl lăsăm pe El să ne călăuzească şi să ne folosească, El Se va asigura că planurile Lui sunt duse la îndeplinire în fiecare zi. Când vine vorba despre altarul familial, tata obişnuia să spună că „familia care se roagă împreună rămâne împreună”. Sau „familia care se distrează împreună rămâne împreună”. „În public, ai grijă la cuvinte, acasă, ai grijă la temperament!” „Păzeşte-ţi gândurile!” Câte sfaturi pline de înţelepciune am primit din partea tatălui meu! Cu adevărat el ne-a dat cuvinte care să ne călăuzească viaţa.

După şaizeci de ani de slujire neîntreruptă în lucrarea Domnului, s-a pensionat, la optzeci de ani, fiind un model de excelenţă în educaţie, leadership, smerenie, amabilitate şi integritate, pentru mii de oameni. Încă are acelaşi intelect ascuţit şi strălucitor pe care l-a avut când a devenit profesor de matematică şi de fizică, după obţinerea cu onoruri a unui master în educaţie.

Tata este o minune a lui Dumnezeu. La fel ca Moise din vechime, el ştie cum să asculte susurul blând şi dulce şi cum să urmeze călăuzirea lui Dumnezeu pentru a duce la îndeplinire sarcini grele şi pentru a fi o binecuvântare pentru ceilalţi.

Mă rog ca şi tu să găseşti scopul pe care Tatăl ceresc îl are pentru viaţa ta pe acest pământ. Până vom fi duşi cu toţii pe norii cerului pentru a continua să explorăm scopurile Sale pentru noi toată veşnicia, El să ne ajute să trăim călăuziţi de învăţăturile pline de înţelepciune pe care ni le-a lăsat în Cuvântul Său!

Marii Elizete Ritter-Hein

Carolyn Rathbun Sutton
Carolyn Rathbun Sutton
Atunci când incertitudinile vieții ne copleșesc, uităm pe moment că avem aproape un refugiu de nezdruncinat. Acel refugiu este Isus. De la El vin numai lucruri bune. Dacă privim numai la Isus, putem fi sigure că El ne va călăuzi prin cele mai negre zile și nopți. Deoarece ne iubește nespus de mult, Isus dorește ca noi să înțelegem că ne este întotdeauna alături și că se îngrijește mereu de tot ce avem nevoie. Cartea „În prezența Sa” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedentAz élet vize
Articolul următorInima