Doamna Iov

Tu rămâi neclintit în neprihănirea ta! Blestemă pe Dumnezeu şi mori! – Iov 2:9

Doamna Iov era căsătorită cu un bărbat proeminent, care, probabil, la acea vreme, avea o avere cât Aristotel Onassis, Bill Gates şi Donald Trump la un loc. Domnul Iov era un om bun, era credincios soţiei lui, purta de grijă familiei şi în toate afacerile era cinstit. Pot doar să îmi imaginez cât de devastată şi de supărată a fost doamna Iov de toate nenorocirile care au venit asupra soţului, a copiilor şi asupra bunăstării familiei (vezi Iov 1; 2).

Femeile au rolul de a rezolva problemele, de a fi un ajutor potrivit şi de a avea grijă de cei din jur. Când nu a putut să facă niciunul din aceste lucruri, doamna Iov probabil că a fost distrusă. Nu a avut ce altceva să facă decât să suporte dezastrele care au căzut asupra familiei ei. Se pare că ultima picătură a fost să îl vadă pe soţul ei încercând să îşi cureţe bubele, care supurau şi care îi produceau mâncărime pe tot corpul. Singurele ei cuvinte consemnate în Biblie sunt sub forma unei întrebări şi apoi a unei afirmaţii: „încă mai ţii la principii? Blestemă pe Dumnezeu şi mori!” (Iov 2:9, trad. engl. GOD’S WORD). Probabil că era atât de mişcată de dragostea ei pentru domnul Iov, încât îşi dorea ca suferinţa lui groaznică să ia sfârşit.

Mi se pare remarcabil faptul că doamna Iov nu L-a blestemat ea însăşi pe Dumnezeu, ci doar a sugerat ca domnul Iov să Îl blesteme. Dar el n-a făcut aşa ceva. Ce poveste uimitoare a credincioşiei lui Iov faţă de Dumnezeu, deşi nu înţelegea de ce se întâmplau toate acele lucruri! Ba, mai mult, prin devotamentul lui, şi soţia i-a fost salvată şi s-a putut bucura mai departe de răsplata pe care Dumnezeu le-a dat-o amândurora, inclusiv alţi zece copii şi mai multă bogăţie decât înainte.

Tragedia familiei lui Iov probabil că a fost ştirea zilei în comunitatea în care locuiau. La urma urmei, „prietenii buni” veniseră în vremurile de necaz pentru a-l compătimi pe domnul Iov şi a-i atrage atenţia asupra lucrurilor pe care ei credeau că le-a făcut şi care l-ar fi pus în situaţia de a merita pedeapsa divină. Mare parte din conversaţiile din cartea Iov sunt fie discuţii cu Dumnezeu, fie cu aşa-numiţii prieteni. Într-un final, cu toţii au putut vedea restaurarea acestei familii. Experienţa familiei Iov este o mărturie pentru mulţi.

Experienţa ta ce spune lumii? Chiar dacă poate nu înţelegi planul lui Dumnezeu pentru viaţa ta, ai încredere în El în ce priveşte viaţa şi viitorul tău? Crezi că El va lucra astfel încât totul să fie spre binele tău (vezi Romani 8:28)?

Acum vedem ca într-o oglindă, în mod imperfect, dar, într-o zi, Dumnezeu va face totul clar (vezi 1 Corinteni 13:12)!

Peggy Curtice Harris

Carolyn Rathbun Sutton
Carolyn Rathbun Sutton
Atunci când incertitudinile vieții ne copleșesc, uităm pe moment că avem aproape un refugiu de nezdruncinat. Acel refugiu este Isus. De la El vin numai lucruri bune. Dacă privim numai la Isus, putem fi sigure că El ne va călăuzi prin cele mai negre zile și nopți. Deoarece ne iubește nespus de mult, Isus dorește ca noi să înțelegem că ne este întotdeauna alături și că se îngrijește mereu de tot ce avem nevoie. Cartea „În prezența Sa” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor