Ce semnificație are un nume?

Numele Domnului este un turn tare; cel neprihănit fuge în el şi stă la adăpost. – Proverbele 18:10

Terry avea doar doi ani când ne-am mutat lângă ea şi părinţii ei, Jerry şi Mary Lee. Îl plăcea să vină la noi acasă, deşi băieţii noştri erau mai mari decât ea. În ciuda eforturilor lui Mary Lee de a o face să îmi spună doamna Graves, Terry insista să îmi spună Mary Jane, lucru care nu mă deranja deloc. într-o zi, s-a dus acasă foarte supărată şi i-a spus mamei ei:

– Ştii cum îi spune domnul Graves lui Mary Jane? O strigă Mary Jane!

– Vai, cred că e prea familiar cu ea! i-a răspuns Mary Lee.

În urmă cu aproape patru ani, nepoata mea Rachele şi soţul ei. Brad, ne-au binecuvântat cu primul nostru strănepot, un băieţel sănătos şi fericit. Numele pe care l-au ales părea unul foarte pompos pentru un băiat atât de mic: Theodore Julian Epperson. Acest nume are o semnificaţie aparte în familia noastră. Theodore vine de la străbunicul lui, Theodore „Ted” Graves, şi de la străunchiul lui, Ted Graves Jr. Julian este de la alt străbunic. Dar noi îi spunem strănepotului nostru Teddy J. Recent, el a primit un frăţior, Landon Bradley Epperson.

În timpurile biblice, numele aveau o semnificaţie specială. îmi imaginez că Iacov (care înseamnă „înlocuitor”) s-a simţit mult mai bine în pielea lui când i-a fost schimbat numele în Israel (deoarece acum era biruitor). Pe de altă parte, când Naomi şi-a pierdut soţul şi amândoi copiii, ea a spus că se va numi Mara, „căci Cel Atotputernic m-a umplut de amărăciune” (Rut 1:20). Dar povestea lui Naomi a avut un final fericit când mult iubita ei noră văduvă s-a recăsătorit şi a avut un fiu, iar Naomi i-a devenit dădacă.

În facultate, aveam o prietenă pe care o chema Malda, un nume destul de neobişnuit şi adesea pronunţat greşit ca Maulda. După câţiva ani, ea a ales să îşi schimbe oficial numele în Chris, care era mult mai cunoscut şi mai simplu. Deşi nu pot spune că îmi place foarte mult numele meu, acesta face parte din identitatea mea. Totuşi, într-o zi, dacă voi fi credincioasă, voi avea un nume nou. „Celui ce va birui, îi voi da (…) o piatră albă; şi pe piatra aceasta este scris un nume nou, pe care nu-l ştie nimeni decât acela care-l primeşte” (Apocalipsa 2:17). Nu ştiu care va fi noul meu nume, dar ştiu că voi fi foarte mulţumită de acel nume, deoarece va fi ales de Cel care mă cunoaşte şi care nu greşeşte niciodată.

Mary Jane Graves

Carolyn Rathbun Sutton
Carolyn Rathbun Sutton
Atunci când incertitudinile vieții ne copleșesc, uităm pe moment că avem aproape un refugiu de nezdruncinat. Acel refugiu este Isus. De la El vin numai lucruri bune. Dacă privim numai la Isus, putem fi sigure că El ne va călăuzi prin cele mai negre zile și nopți. Deoarece ne iubește nespus de mult, Isus dorește ca noi să înțelegem că ne este întotdeauna alături și că se îngrijește mereu de tot ce avem nevoie. Cartea „În prezența Sa” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video