Bârfa înseamnă cuvinte care rănesc

Nu vă vorbiţi de rău unii pe alţii, fraţilor! Cine vorbeşte de rău pe un frate sau judecă pe fratele său vorbeşte de rău Legea sau judecă Legea. Şi, dacă judeci Legea, nu eşti împlinitor al Legii, ci judecător. – Iacov 4:11

Limba poate face foarte mult rău. Poate distruge prietenii, poate cauza neînţelegeri şi poate pune un zid între fraţi şi surori. Trebuie să fim totdeauna conştienţi că ceea ce spunem şi modul în care criticăm pot produce stricăciuni şi dezbinare. Este mai bine ca unele lucruri să nu fie spuse.

În grupul nostru de la misiunea femeii eram treizeci de femei. În fiecare sâmbătă ne întâlneam şi apoi seara mergeam la una dintre noi acasă, unde petreceam timp împreună.

Totul a fost bine în grupul nostru de rugăciune până când una dintre doamne a început să critice, să bârfească şi să râdă de doamnele care se implicau activ în grup. Prin aceasta, ea le-a supărat pe câteva doamne din grup. Nu se mai simţeau bine şi au început să se descurajeze şi să nu mai participe. Încetul cu încetul, grupul a ajuns la doar trei sau patru membre. Într-una din zile, am vorbit cu această femeie despre bârfele ei şi despre faptul că râdea de cei care făceau lucrarea lui Dumnezeu şi, prin aceasta, ea dăuna lucrării Lui şi rănea oamenii. Am sfâtuit-o să îi încurajeze pe ceilalţi, nu să îi critice.

Da, trebuie să fim atenţi la ce le spunem celorlalţi. Cineva zicea: „Doar un lucru e la fel de dificil ca pusul oului înapoi în coaja lui, şi acela este retragerea unui zvon.” Bârfa are capacitatea de a distruge, deoarece adesea este subtilă. Totuşi, e greu să nu te laşi acaparat de o discuţie când cineva spune: „Ai auzit că…?” Noi nu trebuie să credem tot ce auzim. Se spune că, de obicei, „o bârfa face dintr-un muşuroi un munte, adăugând noroi”. Unele cuvinre nu sunt potrivite – sau corecte – pentru a fi rostite. De asemenea, trebuie să fim conştienţi că aceia care vin să ne spună bârfe ne vor bârfi, fără îndoială, şi pe noi mai târziu.

A avea gura plină de bârfe nu este un lucru cu care să ne mândrim. Isus a spus: „Felul vostru de vorbire să fie: «Da, da; nu, nu»; ce trece peste aceste cuvinte vine de la cel rău” (Matei 5:37). Bârfa distruge credibilitatea. Dar Dumnezeu ne poate ierta şi ne poate restabili credibilitatea. (Rick Smith, „Sermon: Taming the Tongue -Matthew 12”, LifeWay, 1 ian. 2014, https://www.lifeway.com/en/articles/sermon-taming-the-tongue-matthew-12.)

Doamne, vindecă-ne de cuvintele dureroase! Fie ca dragostea Ta să curgă în inimile noastre.

Shakuntala Chandanshive

Carolyn Rathbun Sutton
Carolyn Rathbun Sutton
Atunci când incertitudinile vieții ne copleșesc, uităm pe moment că avem aproape un refugiu de nezdruncinat. Acel refugiu este Isus. De la El vin numai lucruri bune. Dacă privim numai la Isus, putem fi sigure că El ne va călăuzi prin cele mai negre zile și nopți. Deoarece ne iubește nespus de mult, Isus dorește ca noi să înțelegem că ne este întotdeauna alături și că se îngrijește mereu de tot ce avem nevoie. Cartea „În prezența Sa” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor