Lecția de spaniolă (2)

Vreau să mă gândesc adânc la orânduirile Tale. – Psalmii 119:48

Noam Chomsky – dată fiind descoperirea sa că toţi oamenii se nasc cu capacitatea de a învăţa o limbă, coroborată cu cercetările referitoare la creier care au urmat – a concluzionat că o a doua limbă se poate învăţa în multe feluri, cam la fel cum învăţăm limba maternă.

Acest lucru a însemnat pentru profesori şi pentru cei care învăţau o a doua limbă că folosirea din plin a limbii în context era cea mai bună metodă de a învăţa şi de a reţine o a doua limbă. Cu alte cuvinte, situaţii de limbă puse în contexte diferite în care limba ar putea fi folosită de un student, de un turist, o asistentă sau un avocat, reprezintă cea mai bună metodă de achiziţie a unei limbi. Nu este suficient să predai o limbă, ci trebuie să-i antrenezi pe elevi să folosească limba respectivă. În acest model de învăţare şi de predare, practica şi teoria sunt cele două feţe ale aceleiaşi monede. În mod ideal, practica are rolul de a dezvălui principiile gramaticale din spatele vorbirii, dar gramatica şi folosirea limbii lucrează mână în mână pentru a-l ajuta pe elev să dobândească un uz practic al limbii în diferite situaţii.

M-a surprins faptul că şi de aici se putea învăţa ceva cu privire la credinţă şi fapte în viaţa de creştin. Credinţa şi faptele se completează reciproc, fiind chiar ineficiente una fără cealaltă. Poţi învăţa despre credinţă studiind Biblia, ascultând predici şi citind cărţi pe acest subiect. Dar dacă nu o aplici în viaţa ta, nu are niciun folos. La fel cum practica trebuie îmbinată cu teoria în învăţarea unei limbi străine, dacă nu-ţi foloseşti credinţa, o vei pierde. Aceasta este o axiomă în învăţarea unei limbi străine: dacă nu o foloseşti, o pierzi!

Ce vine mai întâi, credinţa sau faptele, teoria sau practica? Nu este chiar o întrebare stupidă. Cu siguranţă, ele trebuie să vină împreună şi să colaboreze. Dar, ca şi în cazul teoriei şi practicii limbii, practicarea credinţei (faptele) te va lumina cu privire la modul de înţelegere a credinţei (teoria credinţei), iar modul în care înţelegi Cuvântul lui Dumnezeu se va hrăni din faptele tale.

Aş merge mai departe în a aplica un alt principiu al predării şi învăţării unei limbi străine. Cu cât foloseşti mai mult o limbă, cu atât mai clare ţi se vor părea principiile din spatele folosirii ei şi cu atât mai mult vei dori să studiezi acele principii.

Lourdes Morales-Gudmundsson

Carolyn Sutton
Carolyn Sutton
O, dacă am înţelege pe deplin măsura dragostei Sale pentru noi! Imediat ce vom încerca să o descoperim, o vom vedea peste tot. Carolyn Rathbun Sutton, alături de alte femei povestesc despre călătoria lor spirituală în cartea „Eu te iubesc și mai mult” - apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video