Cutremurul din 2014 (2)

Mulţumiţi totdeauna lui Dumnezeu Tatăl pentru toate lucrurile. – Efeseni 5:20

Priveam împreună cu Melissa dezastrul pe care-l făcuse cutremurul – era cu adevărat un dezastru! Am ocolit cu grijă cioburile, veiozele sparte şi mobila căzută şi am verificat restul casei. În biroul meu, puţine cărţi mai rămăseseră pe rafturi; majoritatea erau învălmăşite pe jos. În dormitor, lumânările şi celelalte ornamente căzuseră de pe rafturi în pat.

– Uau! exclamă Melissa. Dacă ai fi fost în pat, ţi-ar fi căzut în cap! Lumânările sunt grele! Deci cum te-au ajutat cuvintele de mulţumire să nu mai tremuri?

– Cercetătorii au aflat că, atunci când ne gândim la o persoană sau la un lucru pentru care suntem recunoscători şi simţim emoţia care însoţeşte acest gând, intră în funcţiune ramura calmantă parasimpatică a sistemului nervos autonom. Reacţia aceasta, când este repetată, are un efect protector asupra inimii. Rezultatele electro-cardiografiilor participanţilor la studiu au fost mai coerente şi mai ordonate atunci când aceştia îşi activau sentimentele de apreciere.

– Bun atunci! răspunse Melissa, trăgându-şi mănuşile de unică folosinţă. Să facem curăţenie!

Şi în timp ce am adunat gunoiul cu mătura sau cu lopata şi l-am încărcat în saci şi lăzi de gunoi, Melissa a cântat: „Iţi mulţumesc, Doamne…” După patru ore şi jumătate, casa era cât de cât locuibilă.

În săptămânile care au urmat, am aflat că cel mai simplu mod de a găsi micile ace de sticlă pe care nu reuşise aspiratorul să le tragă era să umblu prin casă desculţă. Şi aproape în fiecare zi apăreau noi motive de mulţumire, ca de exemplu motivul că structura casei nu fusese afectată, cum se întâmplase cu multe case din zonă. A trebuit să înlocuiesc doar frigiderul, care, potrivit Melissei, „murise probabil din cauza şocului”!

În următoarea ocazie când a trecut pe la mine, mi-a spus:

– Tu îmi spui mereu să văd partea luminoasă a lucrurilor. Care este partea luminoasă a cutremurului?

– Da, i-am răspuns. Am găsit partea luminoasă: cutremurul mi-a dat ocazia de a scăpa de lucrurile în plus şi de a trăi mai simplu. (Ar fi trebuit să fac lucrul acesta cu mult timp în urmă!)

Scriptura este un manual pentru viaţa de zi cu zi, iar cercetările legate de funcţionarea creierului confirmă sfatul ei de a aduce mulţumiri tot timpul şi din toată inima (vezi Psalmii 9:1,2).

Arlene R. Taylor

Carolyn Sutton
Carolyn Sutton
O, dacă am înţelege pe deplin măsura dragostei Sale pentru noi! Imediat ce vom încerca să o descoperim, o vom vedea peste tot. Carolyn Rathbun Sutton, alături de alte femei povestesc despre călătoria lor spirituală în cartea „Eu te iubesc și mai mult” - apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video