Saul

Şi, când duhul trimis de Dumnezeu venea peste SauI, David lua harpa şi cânta cu mâna lui; Saul răsufla atunci mai uşor, se simţea uşurat şi duhul cel rău pleca de la el. – 1 Samuel 16:23

Este interesant de reţinut că cele mai multe personaje biblice care au prezentat simptome depresive sau semne de dezechilibru mintal au fost oameni neprihăniţi. Saul este însă o excepţie. Când l-a trimis Dumnezeu într-o campanie militară împotriva lui Amalec, Saul nu a nimicit totul, conform poruncii divine, ci a păstrat cea mai bună parte ca pradă de război, a cruţat viaţa regelui inamic şi a considerat marea victorie un triumf personal. Domnul i-a spus că, din cauza neascultării, nu mai putea fi împăratul legal al lui Israel. Profetul Samuel i-a transmis prin inspiraţie divină că greşeala sa nu era una nevinovată, ci o revoltă comparabilă cu vrăjitoria şi idolatria (1 Samuel 15:23).

împăratul a ajuns disperat. Sănătatea sa mintală a început să se deterioreze şi, din cauza îngrijorării lui cronice, câteodată se comporta ca un alienat mintal la gândul dezastrului iminent pentru el şi întreaga lui casă (vezi Signs of the Times, 3 august 1888). Dispoziţia lui devenise atât de labilă încât sfetnicii l-au sfătuit să caute serviciile unui muzician iscusit, care să-i cânte, ca modalitate de tratare a problemelor mintale. Astfel, tânărul David (care, interesant, fusese deja uns împărat) a contribuit la despovărarea emoţională a lui Saul. Poate că acest serviciu este primul act de pionierat în meloterapie.

Un grup de cercetători sub conducerea lui Jaakko Erkkila au făcut un experiment publicat în British Journal of Psychiatry. Studiul s-a desfăşurat în Finlanda şi a investigat puterea terapeutică a muzicii în depresie. Cei 79 de participanţi diagnosticaţi cu depresie au fost împărţiţi în două grupe. Timp de zece săptămâni, o grupă (de 46 de persoane) a primit tratamentul obişnuit, iar cealaltă grupă (de 33 de persoane) a primit de asemenea tratamentul obişnuit, dar asociat cu meloterapie (constând din audiţie muzicală şi cântat) de două ori pe săptămână. La sfârşit a fost evident că pacienţii care au primit meloterapie prezentau simptome de depresie considerabil mai reduse în comparaţie cu cealaltă grupă. Diferenţa a rămas vizibilă şi la trei luni de la experiment. Din nefericire pentru Saul, sfârşitul istoriei sale este foarte trist, din cauza egoismului şi a vanităţii care erau la baza problemelor lui (1 Samuel 15:17-19).

Dacă eşti afectat de vreo tulburare emoţională. Dumnezeu te va ajuta să găseşti soluţii pentru ameliorarea temporară a stării tale, ca în cazul lui Saul. Dar soluţia finală va veni numai atunci când vei merge la El în umilinţă, întrucât El îţi promite viaţă veşnică, în împărăţia Sa.

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor