Ana

Elcana, bărbatul ei, îi zicea: „Ana, pentru ce plângi şi nu mănânci? Pentru ce ţi-este întristată inima? Oare nu preţuiesc eu pentru tine mai mult decât zece fii?” – 1 Samuel 1:8

Ana este un exemplu clar de simptome depresive. Textul ne spune că femeia plângea, avea inima frântă şi nu avea poftă de mâncare. Citim că suferea de o amărăciune sufletească şi se descrie pe sine ca o femeie cu duhul îndurerat, necăjită şi afectată (v. 15). Cauza necazului ei era propria infertilitate (v. 5), lucru inacceptabil la femeile din cultura ebraică. De parcă nu era răul destul de mare, Penina, cea de-a doua soţie a bărbatului ei, o provoca, făcând-o să se înfurie şi să se supere că Dumnezeu nu-i îngăduia să aibă copii (v. 6).

Durerea sufletească a Anei nu era din cauza răutăţii personale. Biblia o prezintă ca o femeie religioasă care trăia aproape de Dumnezeu. În Patriarhi şi profeţi, Ellen G. White explică faptul că Ana era o femeie de o pietate ferventă, amabilă şi umilă, şi se distingea printr-o profundă consacrare şi o mare credinţă (p. 569). Ellen White mai spune că lui Elcana îi lipsea credinţa şi a hotărât să-şi ia o a doua nevastă pentru a-şi perpetua numele. Noua situaţie a generat probleme semnificative în familie. Ana reprezintă femeia bună şi temătoare de Dumnezeu care suferă de depresie pe nedrept. Unii cred că tulburările mintale apar din cauza îndepărtării de Dumnezeu sau a pierderii credinţei, dar acest lucru nu este adevărat în cele mai multe dintre cazuri, iar Ana este un exemplu. În loc să o judecăm şi să sporim vinovăţia şi disperarea persoanei afectate. Dumnezeu ne cheamă s-o ajutăm să se elibereze, ca Eli de îndată ce a înţeles care era durerea Anei.

Cel mai important lucru este că Ana a mers înaintea lui Dumnezeu şi s-a rugat în mijlocul necazului şi amărăciunii sufletului ei, plângând de durere (v. 10). Rezultatul a fost naşterea copilului Samuel, care avea să devină unul dintre cei mai mari profeţi ai lui Israel. Sigur, Ana s-a refăcut complet din suferinţa ei şi este evident că rugăciunea ei de mulţumire include bucurie şi înălţare sufletească, dându-I slavă şi onoare lui Dumnezeu, recunoscându-I puterea prin aceste faimoase cuvinte: „Mi se bucură inima în Domnul, puterea mea a fost înălţată de Domnul; mi s-a deschis larg gura împotriva vrăjmaşilor mei, căci mă bucur de ajutorul Tău” (1 Samuel 2:1).

Dacă eşti afectat de descurajare, tristeţe, melancolie sau disperare, roagă-te lui Dumnezeu chiar dacă în acelaşi timp plângi cu amărăciune ca Ana! El îţi va da rezultate surprinzătoare, la fel cum a procedat cu ea.

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor