Mai strălucitoare ca miezul zilei

Zilele tale vor străluci mai tare decât soarele la amiază, întunericul tău va fi ca lumina dimineţii. – Iov 11:17

Al nouălea şi cel mai cumplit simptom al depresiei este gândul morţii – ideea de a-ţi lua viaţa care poate duce câteodată la tentative de suicid sau chiar la suicid. Persoana care se luptă cu depresia gravă suferă într-un asemenea grad încât moartea pare să fie singura soluţie.

Personaje biblice alese de Dumnezeu, cum au fost Moise, Ilie şi Iona, şi-au dorit moartea în momentele critice ale misiunii lor şi I-au cerut lui Dumnezeu să le lase să moară (Numeri 11:14; 1 împăraţi 19:4; Iona 4:8). Nimeni nu este scutit de disperare, care este o armă folosită de Satana pentru a distruge bărbaţi şi femei. Din fericire, când venim la Dumnezeu şi cerem viaţă, nu moarte, El ne-o pune la dispoziţie, după cum spune şi psalmistul: „Sufletul meu este lipit de ţărână: înviorează-mă după făgăduinţa Ta!” (Psalmii 119:25). Psalmistul repetă cererea „înviorează-mă” de nu mai puţin de opt ori în Psalmul 119. Este dorinţa tuturor fiinţelor umane să aibă viaţă, şi încă nu una scurtă, ci una abundentă, ca aceea pe care a promis-o Isus: „Eu am venit ca oile Mele să aibă viaţă, şi s-o aibă din belşug” (Ioan 10:10).

Textul de astăzi constituie o promisiune de încurajare şi de speranţă pentru cei care nu mai găsesc un rost în viaţa lor şi încep să creadă că moartea ar fi o soluţie mai bună. Scripturile ne asigură că viaţa copiilor lui Dumnezeu va fi mai strălucitoare decât miezul zilei şi, chiar dacă se mai umbreşte uneori, va fi ca dimineaţa, întunericul este asociat cu depresia atât în sens figurat, cât şi în sens propriu. De fapt, depresia sezonieră este o realitate deloc neglijabilă în ţările situate departe de ecuator, unde orele de lumină naturală pe timpul iernii sunt prea puţine. Lipsa de lumină solară agravează simptomele în lunile de iarnă, când nopţile sunt lungi, iar zilele, scurte. Rata acestui tip de depresie variază în funcţie de latitudine. De exemplu, rata depresiei în Florida este de 1,4% pe an, în timp ce la 2 000 de kilometri mai la nord, în New Hampshire, aceasta este de 9,7%.

Unul dintre cele mai practice tratamente pentru depresia sezonieră este un dispozitiv cu lumină fluorescentă, care le furnizează lumină strălucitoare pacienţilor acasă la ei. Ei se plasează în faţa acestor dispozitive sau îşi desfăşoară activităţile expuşi la această lumină, astfel că depresia se diminuează. Dar există o lumină infinit mai puternică şi mai eficientă: Isus Hristos însuşi – „Eu sunt Lumina lumii; cine Mă urmează pe Mine nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii” (Ioan 8:12).

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor