Proiectul Iertarea

Să nu te răzbuni şi să nu ţii necaz pe copiii poporului tău. Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi. Eu sunt Domnul. – Leviticul 19:18

De când doctorul Fred Luskin a iniţiat Proiectul Iertarea: Iartă pentru totdeauna!, la Universitatea Stanford, mulţi cercetători şi terapeuţi i s-au alăturat în efortul de a aduce iertarea în viaţa oamenilor de zi cu zi. Acest proiect constă în principal din implementarea iertării prin psihoterapie, cu un accent pe faptul că aceasta este o decizie personală. Iertarea are potenţialul de a schimba starea celui care iartă, fără aşteptarea unei schimbări la persoana care a produs rănirea.

Pentru a evalua eficienţa asupra sănătăţii mintale a terapiilor bazate pe iertare, cercetătorii de la Universitatea din Warwick, Regatul Unit, au realizat o recenzie a studiilor publicate în acest domeniu. Dovezile arată că experienţa iertării îmbunătăţeşte diferite aspecte ale sănătăţii mintale a celor care au avut o experienţă dureroasă sau violentă. Intervenţiile care au la bază iertarea sunt eficiente în reducerea depresiei, mâniei, ostilităţii şi descurajării, favorizând în acelaşi timp o stare afectivă pozitivă şi bunăstarea mintală. Toate acestea au fost prezentate în articolul lor intitulat „Terapia iertării favorizează bunăstarea mintală: O metaanaliză şi recenzie sistematică”.

Totuşi, unul dintre cele mai importante obstacole în calea iertării constă în faptul că păstrăm vii în memoria noastră nedreptăţile îndurate. E foarte greu de iertat atunci când agresorul este prezent constant în mintea noastră. Este foarte dificil atunci când consecinţele agresiunii sunt încă resimţite. Totuşi, cu cât mai dificilă este situaţia, cu atât mai mare şi pozitivă este influenţa iertării.

După ce a petrecut 27 de ani în închisoare din cauza luptei sale împotriva segregării rasiale, sau a apartheidului, din Africa de Sud, Nelson Mandela a declarat: „Nu pot să uit, dar pot să iert!” Această atitudine i-a conferit putere şi resurse în angajamentul său de a căuta pacea şi reconcilierea cu rasa albă minoritară din ţara sa. Acordându-le albilor iertarea, el a demonstrat cele mai nobile calităţi şi a ajuns preşedinte al Africii de Sud, considerat tatăl acestei naţiunii. Pe plan internaţional, i s-a arătat recunoştinţă prin numeroase distincţii şi medalii, printre care se numără şi Premiul Nobel pentru Pace.

Încă mai este timp să aderi la proiectul iertarea. Prin Duhul Său Sfânt, Dumnezeu doreşte să imprime iertarea plină de dragoste în cei care îi acceptă oferta. Acceptă această provocare!

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor