Unde locuieşti?

Strigă de bucurie şi veselie, locuitoare a Sionului, căci mare este în mijlocul tău Sfântul lui Israel!- Isaia 12:6

Dong trăieşte în sud-estul Chinei, într-o casă modestă, unde împarte o cameră cu părinţii, sora şi bunicul lui. Familia sa are o bucată de pământ unde cultivă orez şi trestie-de-zahăr. Alex trăieşte pe străzile din Rio de Janeiro (Brazilia). El îşi petrece ziua cerşind, iar, când vine noaptea, patul îi este caldarâmul sau o bancă din piaţă. Irkena trăieşte împreună cu mama ei într-un trib seminomad din deşertul Kaisut, din Kenya. Un copil anonim trăieşte într-o cutie de beton împreună cu alţi colegi de clasă din Coasta de Fildeş. Kaya locuieşte împreună cu părinţii ei într-un mic apartament din Tokyo, Japonia, şi dormitorul ei arată ca o casă de jucărie. Acestea şi multe alte istorii de viaţă au fost publicate în cartea Where Children Sleep (Unde dorm copiii), de James Mollison.

Vieţile copiilor sunt atât de diferite, în funcţie de locul în care trăiesc, încât unii savanţi au început să creadă că mediul determină comportamentul şi dezvoltarea fiinţei umane. Este şi cazul faimosului psiholog american John Watson, de la Universitatea Harvard, care spune în cartea sa Behaviorism (1995): „Daţi-mi un număr de copii sănătoşi şi bine făcuţi şi lăsaţi-mă să-i cresc în lumea mea şi vă garantez că, dacă îl iau pe oricare dintre ei şi îl instruiesc, acesta va deveni ce specialist mi-ar trece mie prin minte – doctor, avocat, artist, şef de magazin şi, sigur că da, cerşetor sau hoţ -, indiferent de talentele, înclinaţiile, tendinţele, abilităţile, vocaţia sau rasa înaintaşilor săi.”

Fără nicio îndoială, mediul cântăreşte greu în viaţa oamenilor. Chiar şi aşa, capacitatea de alegere cu care fiecare fiinţă umană este dotată ne permite să profităm în avantajul nostru de aceste influenţe. Cum? Alegând unde să trăim! Este interesant de notat că, potrivit textului nostru biblic de astăzi, Dumnezeu însuşi îi consideră pe copiii Săi locuitori ai unui loc special numit Sion. Destul de curios, acesta este acelaşi loc unde locuieşte Dumnezeu (Psalmii 9:11; 76:2) şi unde Se descoperă pe Sine de obicei (Psalmii 84:7).

Te întâlneşti cu Dumnezeu zilnic? „Strigă de bucurie şi veselie, locuitoare a (locuitor al] Sionului, căci mare este în mijlocul tău Sfântul lui Israel!” Lasă-te astăzi influenţat de atmosfera cerului! „Strigă de bucurie, fiica [fiul] Sionului! (…) Tresaltă de veselie din toată inima ta, fiica [fiul] Ierusalimului! (…) împăratul lui Israel este în mijlocul tău, nu trebuie să te mai temi de nicio nenorocire” (Ţefania 3:14,15).

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor