Îndoielile

Aveţi milă de cei ce se îndoiesc. – Iuda 22, NTR

Îndoiala, ezitarea, şovăirea poate genera tensiune şi anxietate la unele persoane, îndoieli de multe feluri ne vin în minte, dar acum le vom lua în considerare pe câteva dintre cele mai importante, legate de domeniul spiritual. Biblia este clară când afirmă că îndoielile sunt în opoziţie cu credinţa şi pot fi obstacole pentru primirea marilor binecuvântări (Iacov 1:5-8). Până şi Toma, Ioan Botezătorul, Nicodim şi mulţi alţii s-au luptat cu îndoieli cu care ne luptăm şi noi astăzi.

La 22 de ani, Martin Luther a intrat într-o mănăstire augustiniană pentru a se dedica postului, rugăciunii, faptelor bune şi confesiunii continue. Dar, în străfundul inimii, simţea că toată sinceritatea şi faptele bune nu erau suficiente pentru a-l elibera din păcate ca să fie plăcut lui Dumnezeu. La scurt timp, acest tânăr novice a fost hirotonit preot şi imediat după aceea a obţinut un doctorat în studii biblice la Universitatea din Wittenberg, unde a ajuns să predea teologia. Dar cu cât studia mai mult Biblia, cu atât îi erau mai clare greşelile evidente din doctrinele pe care le credea – aceleaşi pe care le învăţa şi biserica. Prin urmare, a trebuit să facă faţă unei opoziţii puternice şi chiar să-şi pună viaţa în pericol, pe lângă frământările sale interioare, care nu erau puţine. Cartea Tragedia veacurilor vorbeşte despre gândurile care îi treceau lui Luther prin minte sub forma unui dialog: „«Tu eşti singurul înţelept? Toţi ceilalţi să fie oare greşiţi? Ce-o să fie dacă, până la urmă, doar tu eşti greşit şi tragi după tine în eroare atât de multe suflete, care vor fi condamnate pentru veşnicie?» Astfel m-am tot luptat cu mine şi cu Satana până când Hristos, prin Cuvântul Său infailibil, mi-a întărit inima împotriva acestor îndoieli” (p. 143).

Ce exemplu minunat! Toate îndoielile din lumea spirituală pot fi risipite prin puterea Cuvântului lui Dumnezeu. Ne putem înfrânge îndoielile, ca şi Luther, prin aşezarea convingerilor noastre pe temelia Cuvântului sfânt. „Limbajul Bibliei trebuie explicat în acord cu înţelesul lui evident, cu excepţia cazului în care e vorba de un simbol sau o figură de stil” (Tragedia veacurilor, p. 598). Este adevărat că unele pasaje pot fi greu de înţeles, însă, în loc de a pune sub semnul întrebării întreaga Scriptură din cauza acestor pasaje singulare, putem acorda atenţie pasajelor pe care le înţelegem. În acest fel credinţa noastră va fi întărită.

Ai îndoieli cu privire la iubirea şi iertarea lui Dumnezeu? Te gândeşti profund la propria ta experienţă religioasă? Te invadează uneori gânduri de îndoială şi teamă? Le poţi alunga prin puterea infailibilă a Cuvântului lui Dumnezeu.

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video