Gândurile rele

Căci dinăuntru, din inima oamenilor, ies gândurile rele, preacurviile, curviile, uciderile, furtişagurile, lăcomiile, vicleşugurile, înşelăciunile, faptele de ruşine, ochiul rău, hula, trufia, nebunia. Toate aceste lucruri rele ies dinăuntru şi spurcă pe om. – Marcu 7:21-23.

Isus a rostit aceste cuvinte imediat după ce cărturarii şi fariseii i-au criticat pe ucenici că au mâncat pâine fără să se spele mai întâi pe mâini (Marcu 7:2). Acesta era un ritual cu un scop simbolic şi practic. Dar Isus a făcut o analiză clară acestei „greşeli”. El a explicat că impuritatea de a mânca fără spălarea mâinilor este nesemnificativă în comparaţie cu profanarea produsă de gândurile care duc la comportamente imorale. Ceea ce vine dinăuntru îl murdăreşte cu adevărat pe om (v. 19,20). Cu alte cuvinte, la ce e bun mâncatul cu mâinile curate (sau comportamentul pios în faţa altora) când inima ta e plină de rău, imoralitate, invidie, calomnie etc.?

Experţii în psihoterapie cognitivă ar putea fi de acord cu textul de astăzi şi pot confirma că pacienţii lor cad în comportamente patologice din cauza modului greşit de a gândi. De exemplu, când o persoană se îngrijorează în mod repetat, dincolo de limitele rezonabile, cu privire la lucruri care s-ar putea întâmpla, acest lucru îi absoarbe cea mai mare parte din timp, afectându-i dispoziţia sufletească, slăbindu-i puterea şi făcând-o mai deprimată şi anxioasă. La fel se întâmplă şi la nivel moral. Atunci când ne gândim la o acţiune păcătoasă, când o retrăim în detaliu şi când căutăm argumente pentru săvârşirea ei, este foarte probabilă căderea noastră în ispită. Psihologii clinicieni îşi învaţă pacienţii să-şi identifice cât mai repede gândurile inadecvate, imediat ce acestea încep să apară, pentru a le elimina categoric şi a le înlocui cu lucruri pozitive şi acceptabile. Şi creştinul poate beneficia de pe urma unei metode similare atunci când este asaltat de ispite, înlocuindu-şi gândurile imorale cu promisiuni biblice, cu un imn sau cu o rugăciune de mulţumire către Creator.

Adevărata bătălie cu comportamentul adictiv se dă la nivelul minţii. De aceea, pentru reuşita unor schimbări adevărate, este foarte importantă concentrarea pe modul de gândire. La fel, bătălia dintre bine şi rău în care este implicat creştinul are loc în mintea lui. Ce fel de gânduri te aduc mai aproape de Dumnezeu? Ce subiecte te încurajează să le slujeşti altora când te gândeşti la ele? Care dintre ele îţi dau ocazia să dai mărturie despre lucrarea lui Dumnezeu în viaţa ta?

Analizează atent lucrurile care îţi trec prin minte şi roagă-L pe Dumnezeu să te inspire să le păstrezi pe acelea care te apropie de El şi te motivează să-i iubeşti pe semeni.

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor