Cel mai bun medicament

Fiule, ia aminte la cuvintele mele, pleacă-ţi urechea la vorbele mele! Să nu se depărteze cuvintele acestea de ochii tăi, păstrează-le în fundul inimii tale! Căci ele sunt viaţă pentru cei ce le găsesc şi sănătate pentru tot trupul lor. – Proverbele 4:20-22

Una dintre cele mai alarmante probleme ale societăţilor bogate este abuzul de medicamente. Pe lângă efectele secundare, există şi un risc ridicat de adicţie, mai ales când e vorba de opiacee pentru tratamentul durerii, de sedative (barbiturice şi benzodiazepine) pentru anxietate şi stres şi chiar de obişnuitele tablete pentru somn. Doar în SUA sunt 16 milioane de persoane (5% din populaţie) care abuzează de folosirea medicamentelor, după datele oferite de Institutele Naţionale de Sănătate (NIH). Ţările europene sunt puţin mai în spate, dar avansează. Germania este un exemplu tipic cu cele 2 milioane de persoane (2% din populaţie) care abuzează de medicamente, după datele oferite de Europa pentru Acţiune în privinţa Medicamentelor (EURAD). Procentul aproape se dublează când este vorba de populaţia adultă.

În spatele acestor cifre sunt poveşti nesfârşite ale unor oameni care suportă consecinţe, asemenea Olgăi, care a început să sufere de insomnie în momentele de descurajare. Doctorul i-a prescris câteva somnifere. Dar, când şi-a terminat tratamentul, Olga era deja prinsă în capcana lor şi a mers la alt medic să i le prescrie în continuare. Sora ei i-a dat de înţeles că acest lucru este periculos pentru sănătatea ei, dar Olga s-a înfuriat că sora ei se amesteca în viaţa ei privată. Erau primele semne de dependenţă. În secret se simţea vinovată şi a încercat să renunţe la obicei, dar nu a fost în stare, pentru că, atunci când s-a oprit din medicaţie, i-a revenit insomnia chiar mai puternică decât oricând şi a început să tremure de anxietate şi durere. Avea nevoie de medicamente să-şi calmeze aceste simptome, care însă confirmau că devenise dependentă. A fost nevoită să participe la terapie de grup specializată, într-un centru creştin de recuperare, unde tehnicile clinice (discuţii şi exerciţii) erau combinate cu terapia spirituală (rugăciuni, muzică religioasă şi meditaţie biblică).

Textul de astăzi prezintă un medicament puternic ce acţionează asemenea unei tablete şi răspândeşte viaţă în trupul nostru. În prezent, cea mai mare parte dintre insomnii şi dureri (motive pentru care sunt prescrise cele mai multe medicamente) sunt cauzate de lipsa păcii sufleteşti.

Dumnezeu ne cheamă astăzi să acordăm atenţie Cuvântului Său. Dacă vrei să iei o doză sănătoasă de medicament ceresc, ascultă ce spune Domnul prin Cuvântul Său scris şi urmează instrucţiunile Sale, care te vor păzi de rău şi vor funcţiona ca un medicament eficient.

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor