Psihoneuroendocrinoimunologie

El a zis: „Dacă vei asculta cu luare-aminte glasul Domnului Dumnezeului tău, dacă vei face ce este bine înaintea Lui, dacă vei asculta de poruncile Lui şi dacă vei păzi toate legile Lui, nu te voi lovi cu nici una din bolile cu care am lovit pe egipteni, căci Eu sunt Domnul, care te vindecă. – Exodul 15:26

Psihoneuroendocrinoimunologia este o arie de cercetare interdisciplinară care studiază influenţa polivalentă pe care sisteme precum creierul, comportamentul, sistemul nervos, cel endocrin şi cel imunitar o au asupra sănătăţii omului. În fiecare zi, noi cercetători se concentrează asupra acestei fascinante discipline care explică modul cum se poate menţine sănătatea şi se pot preveni bolile.

Timp de o lună am trecut în revistă principalele legi care guvernează corpul uman. Pentru a fi sănătoşi, este necesar să urmăm atât principiile şi regulile sănătăţii fizice, cât şi pe cele ce ne guvernează sănătatea mintală şi spirituală. Cu alte cuvinte, nu este suficient să urmăm principiile care guvernează doar una dintre aceste dimensiuni şi să le neglijăm pe celelalte, deoarece toate se influenţează unele pe altele. La fel cum starea de sănătate fizică a corpului ne afectează dispoziţia sufletească şi gândurile, la rândul lor, gândurile, atunci când iubim, mulţumim, iertăm, comunicăm cu Dumnezeu şi credem în promisiunile Sale, produc schimbări moleculare pozitive. În acelaşi fel, călcarea legilor fizice, mintale sau morale produce nenumărate efecte negative asupra întregului organism. Chiar dacă nu întotdeauna este posibilă identificarea originii bolilor, le putem totuşi preveni într-o bună măsură. Maşinăria umană este proiectată cu scopul nobil de închinare la Dumnezeu şi de slujire a umanităţii.

Urmează principiile sănătăţii pe care le-a lăsat Dumnezeu în Cuvântul Său şi prin care putem fi feriţi de multe îmbolnăviri! Depinde de noi să alegem să urmăm aceste principii sau nu. Înainte de proclamarea celor Zece Porunci pe muntele Sinai, Domnul a spus: „Dacă vei asculta cu luare-aminte glasul Domnului Dumnezeului tău, dacă vei face ce este bine înaintea Lui, dacă vei asculta de poruncile Lui şi dacă vei păzi toate legile Lui, nu te voi lovi cu niciuna din bolile cu care am lovit pe egipteni, căci Eu sunt Domnul, care te vindecă” (Exodul 15:26).

Este încurajator să ştim care sunt intenţiile Cerului pentru sănătatea noastră prin intermediul legilor revelate în Cuvântul Său. Cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu perseverenţă şi consacrare, putem urma cu devotament principiile Sale pentru a ne întări mintea, spiritul şi trupul. El doreşte să ne vadă întru totul sănătoşi şi complet fericiţi. Cât de mult preţ punem pe sănătatea noastră?

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video