Efectele iubirii

Acum dar rămân acestea trei: credinţa, nădejdea şi dragostea, dar cea mai mare dintre ele este dragostea. – 1 Corinteni 13:13

Spiritualitatea este o resursă puternică în combaterea suferinţelor fizice şi a traumelor sufleteşti şi contribuie la depăşirea crizelor severe. Dar în acelaşi timp îşi pierde eficienţa dacă nu se întemeiază pe principii solide şi eterne. Într-o formă foarte schematică, putem spune că sănătatea spirituală depinde de două principii de bază: iubirea de Dumnezeu mai presus de orice şi iubirea aproapelui ca pe noi înşine. Ambele principii sunt foarte importante, pentru că sunt strâns legate de fericirea noastră.

Nicholas Winton era un broker din Londra până într-o zi de decembrie 1938, când a vizitat Praga (Cehia) şi a înţeles condiţiile inumane în care trăiau mii de evrei, inclusiv femei şi copii. Suferinţa altora a avut un impact, profund asupra lui şi l-a determinat să pună la punct un plan de salvare a cât mai multor copii evrei, în bisericile, sinagogile şi ambasadele din Suedia şi din Marea Britanie, el contacta oameni gata să-i primească pe aceşti copii. Sute dintre ei şi-au găsit adăpost, între martie şi august 1939, datorită intervenţiei lui Winton. Acest fapt a rămas secret aproape 50 de ani, până când, într-o zi din 1988, soţia sa, Greta, a găsit un geamantan în podul casei lor. Acolo se afla o listă cu numele a 669 de copii, cu fotografii şi scrisori de la părinţii lor. O asemenea descoperire l-a silit pe Winton să dezvăluie ce se întâmplase în urmă cu zeci de ani. Pentru acest lucru, el a fost distins cu titlul de Cavaler pentru serviciile sale în slujba umanităţii, în Marea Britanie şi în Cehia, alături de alte recunoaşteri şi medalii.

Dincolo de efectele asupra sănătăţii pe care le pot avea asupra persoanei în cauză, aceste acţiuni dau un sens al existenţei. Nu este inspirator gândul că ai în mâinile tale capacitatea de a contribui la uşurarea suferinţei umane, indiferent de situaţie? Dacă un broker a fost în stare să poarte de grijă unui număr atât de mare de copii necunoscuţi şi şi-a riscat viaţa ca să-i salveze, îţi poţi imagina ce ai putea face tu dacă te-ai aşeza în mâinile lui Dumnezeu?

Efectul rezistenţei la boli sau al recuperării sănătăţii prin acţiuni altruiste şi prin manifestarea iubirii faţă de alţii (inclusiv faţă de Dumnezeu) şi a iubirii lor faţă de line s-ar putea să nu fie vizibil imediat, dar rezultatele în timp cu siguranţă vor fi remarcabile.

Nicholas Winton a trăit mai mult de 105 ani şi s-a bucurat de sănătate. Biblia ne învaţă că efectele iubirii pot trece dincolo de veşnicie.

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video