Manualul utilizatorului

El a zis: „Dacă vei asculta cu luare-aminte glasul Domnului Dumnezeului tău, dacă vei face ce este bine înaintea Lui, dacă vei asculta de poruncile Lui şi dacă vei păzi toate poruncile Lui, nu te voi lovi cu niciuna din bolile cu care am lovit pe egipteni, căci Eu sunt Domnul care te vindecă.” – Exodul 15:26

Când cumpărăm un produs nou şi vrem să beneficiem de o funcţionare optimă a acestuia, de obicei citim manualul utilizatorului. Acest ghid este întocmit de producător, explicând detaliile de funcţionare, şi se poate referi la modul în care se montează o mobilă, cum se instalează un soft în computer, cum funcţionează un automobil sau un aparat electrocasnic. Fiecare manual de instrucţiuni urmăreşte să optimizeze folosirea şi să prelungească viaţa produsului. Mulţi oameni au tendinţa să îi acorde o atenţie specială şi minuţioasă, urmând indicaţiile din manual. Dacă nu procedează aşa, reduc durata de viaţă a produsului şi riscă să piardă garanţia din cauza utilizării greşite.

În acelaşi fel, corpul uman are nevoie de respectarea atentă a instrucţiunilor pe care Dumnezeu, Făcătorul nostru, ni le-a dat cu intenţia de a ne asigura starea de bine şi fericirea. Aceste instrucţiuni sunt prezentate în diferite feluri şi includ fiecare aspect al vieţii. Creatorul nostru a cuprins în scrierile inspirate reguli precise care ne hrănesc viaţa fizică, mintală şi spirituală. Oricine vrea să trăiască înţelept trebuie să studieze şi să înţeleagă regulile care stau la baza performanţelor superioare ale trupului nostru.

Există în zona Loma Linda (California, SUA) un grup de persoane care se disting prin respectarea acestor principii în viaţa de fiecare zi. Acesta este considerat de revista National Geographic al treilea grup de longevivi de pe planetă, după locuitorii insulei Okinawa (Japonia) şi ai Sardiniei (Italia). Dincolo de moştenirea genetică pe care aceste grupuri umane o au, importanţa bunelor obiceiuri privind calitatea vieţii este fără îndoială cea care le asigură o incidenţă mai mică a bolilor fatale şi o mai mare rată de longevitate.

Cunoaşterea şi urmarea indicaţiilor biblice care protejează sănătatea fizică, mintală şi spirituală duc la sporirea dezvoltării şi fericirii noastre. Uite cum îşi exprimă Domnul dorinţa ca noi să urmăm poruncile Sale: „O, de ai fi luat aminte la poruncile Mele, atunci pacea ta ar fi fost ca un râu şi fericirea ta, ca valurile mării!” (Isaia 48:18).

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor