Misionarii

În adevăr, văd că Dumnezeu nu este părtinitor, ci că, în orice neam, cine se teme de El şi lucrează neprihănire este primit de El. – Faptele 10:34,35

Dacă cineva îţi descrie o persoană bine făcută, vânjoasă şi cu abilităţi de conducător şi apoi te roagă să te exprimi dacă este o persoană cu profil militar sau misionar, care ar fi opţiunea ta? Ai putea spune că e vorba de un ofiţer din armată? Mulţi ar alege această variantă, pentru că o asemenea descriere coincide mai mult cu prototipul militarului decât al misionarului. Dar folosirea prototipurilor ne poate distrage de la observarea altor aspecte relevante. Acest lucru l-a dovedit bine-cunoscutul psiholog cognitiv Daniel Kahneman, laureat al Premiului Nobel (2002), în lucrarea sa despre judecată şi procesul luării deciziilor în împrejurări nesigure.

De fapt, apostolul Petru şi câţiva fraţi din Iope au rămas şocaţi când au văzut că Duhul Sfânt a fost revărsat peste oameni care nu se potriveau cu profilul din mintea lor. Anumiţi evrei din vremurile acelea nu şi-ar fi putut imagina că Corneliu, un centurion roman, ar fi un potenţial misionar. Însă acest centurion din legiunea numită Italiana era şi un om temător de Dumnezeu, evlavios, recunoscut pentru rugăciunile şi donaţiile sale (Faptele 10:1,2). Când Petru a predicat despre Hristos, el L-a acceptat ca Mântuitor personal. Chiar şi familia şi prietenii lui Corneliu au auzit acest mesaj şi L-au primit pe Hristos.

Te-ai gândit la prototipul misionarului cu care suntem noi obişnuiţi? Este un preot sau un pastor? Pe cine va trimite Dumnezeu să ducă mesajul de salvare la milioane de oameni care încă nu-L cunosc? Cum va face El acest lucru? Va folosi Dumnezeu metode tradiţionale de evanghelizare? Sau ne va surprinde, aşa cum a făcut-o la debutul bisericii creştine?

Textul biblic de astăzi ne prezintă concluzia apostolului după ce asistase la consacrarea lui Corneliu. „în adevăr, văd că Dumnezeu nu este părtinitor, ci că, în orice neam, cine se teme de El şi lucrează neprihănire este primit de El.” „Daţi-mi voie să vă spun că Domnul va acţiona în această de pe urmă lucrare într-o formă foarte diferită de cea obişnuită. (…) Domnul va folosi căi şi mijloace prin care se va vedea că El preia frâiele în propriile mâini. Lucrătorii vor fi surprinşi de mijloacele simple pe care El le va folosi pentru a-Şi desfăşura şi desăvârşi lucrarea de neprihănire” (Evenimentele ultimelor zile, p. 203).

Te invităm astăzi să te rogi pentru misionarii care sunt chemaţi de Dumnezeu să ducă lucrarea Sa în cele mai izolate locuri din lume.

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video