Fiul speranţei

Naomi a luat copilul, l-a ținut în brațe și a văzut de el. Vecinele i-au pus nume, zicând: „Un fiu s-a născut lui Naomi!” Și l-au numit Obed. Acesta a fost tatăl lui Isai, tatăl lui David. – Rut 4:16,17

Naomi este una dintre femeile cu cea mai mare reziliență la adversități din istoria sacră. Cu soțul și cei doi fii decedați, a fost expusă la sărăcie, descurajare și respingere. Din fericire, simpatica Rut s-a dedicat ajutorării ei în mod necondiționat: „Nu sta de mine să te las și să mă întorc de la tine! Încotro vei merge tu, voi merge și eu; unde vei locui tu, voi locui și eu; poporul tău va fi poporul meu și Dumnezeul tău va fi Dumnezeul meu” (Rut 1:16). Dar rănile profunde ale lui Naomi au continuat să existe. Le vedem când soacra și nora s-au întors în Betleem și când oamenii din cetate au recunoscut-o, au întâmpinat-o și au strigat-o pe nume, Naomi, care înseamnă „bucuria mea”, „delectarea lui Iahve”, „plăcută” și „fermecătoare”. „Nu-mi mai ziceți Naomi (Plăcută), ziceți-mi Mara (Amărăciune)” (Rut 1:20), a fost răspunsul lui Naomi. Ea încă suferea. Deși nu înțelegea motivul suferințelor, Naomi niciodată nu a încetat să se încreadă în Dumnezeu.

Dumnezeu îi rezervase un final fericit. Din nou, Rut este instrumentul care pune capăt nefericirii din viața lui Naomi. Rut devine pilonul principal de susținere a familiei în sărăcia ei. A urmat o poveste de dragoste care a ajuns o sursă de plăcere și învățare pentru generațiile următoare. Cu grație și umilință, Rut l-a încântat pe Boaz, care, din poziția de rudă apropiată, a sfârșit prin a răscumpăra sărăcia familiei și pe Rut, căsătorindu-se cu ea. Naomi, văzând unirea dintre nora ei și acest om bogat și virtuos, trebuie să fi uitat toată durerea, recuperându-și repede semnificația numelui: „bucuria mea”.

Bucuria a fost completă odată cu venirea pe lume a odraslei din această căsătorie, Obed. Astfel, o vedem pe Naomi cu un copil în brațe și pe vecini spunându-și: „Iată că i s-a născut un fiu lui Naomi!” Această bucurie a venit nu numai peste cei implicați direct, ci și peste întregul popor Israel, pentru că, prin moabita Rut, este restabilită genealogia, avându-l pe Obed ca bunic al împăratului David și constituind unul dintre lanțurile de strămoși direcți ai lui Mesia (Matei 1:5,6).

Pentru cel credincios, o perioadă tragică de suferință va însemna o experiență a învățării și niciodată a înfrângerii. Întâmpină această zi cu așteptarea că, după furtună, vine liniștea și reflectă asupra durerii profunde a lui Naomi care s-a transformat într-o imensă bucurie!

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor