Decizii greşite

Pe vremea judecătorilor, a fost o foamete în țară. Un om din Betleemul lui Iuda a plecat cu nevastă-sa și cu cei doi fii ai lui să locuiască pentru o vreme în țara Moabului. Numele omului aceluia era Elimelec, numele nevestei lui era Naomi și cei doi fii ai lui se numeau Mahlon și Chilion: erau efratiți din Betleemul lui Iuda. Ajungând în țara Moabului și-au așezat locuința acolo. – Rut 1:1,2

Elisa și Ronald erau un cuplu proaspăt căsătorit, ambii studenți la teologie, când s-au gândit să plece în străinătate ca să-și definitiveze studiile acolo. Ei s-au rugat lui Dumnezeu să le arate pașii de urmat. Mulți oameni cu experiență i-au sfătuit să nu plece deocamdată și i-au încurajat să-și termine studiile mai întâi. Dar tânăra pereche n-a considerat aceste sugestii un răspuns la rugăciune, așa că cei doi s-au mutat în noua lor țară. Acolo au avut de-a face cu o mulțime de dificultăți care țineau de lucrare, de sănătate și de adaptare… și nu și-au putut atinge scopul mutării. Au fost obligați să se întoarcă în locul de origine și să-și reconstruiască viața. În ciuda pașilor greșiți, Dumnezeu i-a binecuvântat în mod minunat. Și-au terminat studiile și s-au implicat într-o viață de slujire eficientă.

Cartea lui Rut începe cu o decizie greșită de mutare în altă țară, dar Domnul a preluat controlul asupra vieții acestor oameni și a transformat greșelile în binecuvântări. Elimelec ar fi trebuit să se prindă de promisiunea făcută părinților săi Avraam, Isaac și Iacov și să se încreadă în Dumnezeu, care avea să le împlinească nevoile, în ciuda lipsei temporare de hrană. Totuși, el și-a luat soția, Naomi, și pe cei doi fii, Mahlon și Chilion, și s-a mutat în regiunea Moabului, un ținut populat de păgâni.

Consecințele au fost triste. Rămânerea în acest teritoriu imoral s-a extins prea mult (10 ani). Copiii au crescut în acel mediu și s-au căsătorit cu fete din Moab, un lucru indezirabil, întrucât Dumnezeu interzisese intrarea moabiților în adunare (Deuteronomul 23:3), iar israeliții nu aveau voie să facă pace cu ei (v. 6). A urmat moartea prematură a lui Elimelec și a celor doi fii proaspăt căsătoriți. Aceste evenimente au pus-o pe Naomi și pe cele două nurori, Orpa și Rut, în situația lipsei totale a sprijinului. În acea societate, femeia nu era acceptată și nici nu avea protecție decât în casa tatălui ei sau a soțului ei, iar ele nu aveau nici de unul, nici de altul și, pe deasupra, nu aveau nici copii.

Dar Domnul a produs o serie de circumstanțe care le-a condus la binecuvântări generoase: convertirea lui Rut și întemeierea unei noi familii au umplut de fericire viața celor două. Dumnezeu este și astăzi interesat să preia controlul asupra vieții noastre, în ciuda deciziilor greșite pe care le-am luat.

Să Îi supunem astăzi viața noastră, ca să o poată conduce El!

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor