Libertatea

În anul al douăzeci şi cincilea al robiei noastre, la începutul anului, în ziua a zecea a lunii, la paisprezece ani după dărâmarea cetăţii, tocmai în ziua aceea, a venit mâna Domnului peste mine şi m-a strămutat în ţara lui Israel. – Ezechiel 40:1

Solomon Northup a fost un afro-american născut liber în vara anului 1808, într-un mic sat, Minerva, din statul New York. La 33 de ani a fost păcălit de o alertă falsă de serviciu, a fost răpit şi vândut sclav în districtul Columbia. De acolo a fost transferat în New Orleans, unde a fost vândut să lucreze pe la diferiţi stăpâni, în zona fluviului Mississippi. Timp de 12 ani a suferit pe nedrept tot felul de abuzuri. Apoi, cu ajutorul unui aboliţionist şi al guvernatorului statului New York, și-a redobândit în sfârşit libertatea. Autobiografia sa, 12 ani de sclavie, publicată în 1885, a inspirat filmul americano-britanic cu acelaşi nume, în regia lui Steve Mi Queen, câştigând la mai multe categorii Premiul Oscar, Globul de Aur şi Bafta, în 2014.

Ezechiel şi poporul evreu au fost nu 12 ani, ci 25 de ani robi sub jugul împăratului Babilonului. Aceasta nu era o sclavie nedreaptă, din moment ce Dumnezeu anunţase cu multă vreme înainte că libertatea şi prosperitatea erau condiţionate de ascultarea de poruncile Sale (vezi Deuteronomul 30). Cu încăpăţânare, ei s-au dovedit neascultători de poruncile divine, aşa că protecţia lui Dumnezeu a fost retrasă. Acum, acest popor privilegiat trăia în supunere faţă de guvernarea zeilor pe care şi i-a ales. Amintirea numeroşilor ani de robie a reieşit clar în ziua comemorării asediului: 14 ani trecuseră de când caldeenii cuceriseră cetatea sfântă. Chiar și aşa, în mijlocul greutăţilor şi nenorocirilor exilului, Dumnezeu i S-a arătat lui Ezechiel şi l-a „strămutat” în Ierusalim. De trei ori este repetată ideea strămutării în Ierusalim, de două ori prin expresia „m-a dus acolo” (Ezechiel 40:1-3).

În ciuda condiţiilor dificile, Ezechiel, al cărui nume înseamnă „Dumnezeu este tăria mea”, a fost luat în viziune în Noul Ierusalim. „Acolo”, Dumnezeu i-a cerut să descrie ceea ce vedea: templul plin de detalii, cu pereţii lui, cu porţile şi odăile lui, care au făcut vedenia cerească vie şi reală.

Dacă împrejurările vieţii te fac să te simţi prizonier, adu-ţi aminte că mâna Domnului vine peste tine să-ţi înalţe gândurile. Ca şi în cazul lui Ezechiel, El vrea să priveşti dincolo de lanţurile tale şi să-ţi aduci aminte că El ţi-a pregătit un loc. „Acolo” este un loc real şi precis, unde te vei bucura de libertatea veşnică şi absolută, împreună cu El. Meditează astăzi asupra patriei cereşti!

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor