Omeneşte, imposibil

Dar Eu vă spun: Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă asupresc şi vă prigonesc. – Matei 5:44

Michael Widman, proprietarul unui han din Pennsylvania, era un om iute la mânie şi neprietenos. El a trăit în timpul Revoluţiei americane (1775-1783), în care armatele independente a generalului George Washington şi a generalului britanic William Howe se aflau în conflict. Într-o noapte, doi oameni ai lui Howe, îmbrăcaţi civil, s-au cazat la hanul lui Widman. În timpul micului dejun, rebelul Widman a vorbit despre generalul Howe într-o manieră lipsită de respect şi insultătoare. Cei doi au raportat această atitudine generalului lor, iar Widman a fost luat prizonier şi dus în faţa generalului Howe. Pentru a se pune bine cu el, Widman a vrut să-i ofere informaţii generalului britanic despre locurile unde îşi ascundeau muniţia revoluţionarii. Generalul l-a compătimit pentru trădarea sa şi l-a lăsat să plece fără să accepte informaţiile oferite. Actul său de trădare a fost descoperit imediat, iar câţiva soldaţi de-ai lui Washington l-au arestat. A fost judecat şi condamnat la moarte pentru trădare.

Cu câteva minute înainte de execuţie, a fost iertat. De ce l-a iertat Washington pe Michael Widman? Datorită unui bătrân predicator, Peter Miller. Cu ani în urmă, Widman şi Miller trăiseră în aceeaşi comunitate. Widman îl ura pe Miller şi o dovedea criticându-l pe nedrept pe pastor, scuipându-l în faţă în mod repetat şi chiar lovindu-l fizic. Când a auzit despre sentinţă, Peter Miller a auzit răspicat în inima sa şi cuvintele lui Isus: „Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce blestemă, faceţi bine celor care vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei care vă asupresc şi vă prigonesc.” Fără nicio ezitare, în ciuda iernii aspre, el a mers până la locul execuţiei cale de 97 de kilometri. A ajuns la timp pentru a vorbi cu generalul Washington şi a cere clemenţă pentru viaţa lui Michael Widman. George Washington i-a explicat că este imposibil să ierţi un trădător şi că nu poate face nimic să-i salveze viaţa prietenului său.

– Prietenul meu? a răspuns Miller. Este cel mai rău duşman al meu. Fac acest lucru pentru că vreau să mă port după regula lui Isus Hristos.

– Ai bătut atâta drum ca să salvezi viaţa duşmanului tău? Asta schimbă cu totul lucrurile. Îi voi semna iertarea datorită dumitale, pastore Miller, a fost răspunsul generalului Washington.

Poate gândeşti că este imposibil omeneşte să urmezi porunca lui Isus: iubeşte, binecuvântează şi fa bine celui care te urăşte sau care te persecută. Dar harul lui Dumnezeu va face acest lucru posibil, dacă îi ceri insistent.

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor