O generație de înţelepţi

Să te scoli înaintea perilor albi şi să cinsteşti pe bătrân. Să te temi de Dumnezeul tău. Eu sunt Domnul. – Leviticul 19:32

Un bărbat în vârstă de 80 de ani stătea la fereastră, uitându-se afară împreună cu fiul său, de 45 de ani, care devenise bogat şi foarte instruit academic. O cioară s-a aşezat pe o creangă din faţa geamului şi bătrânul a întrebat:

— Ce e asta?

— O cioară, i-a răspuns fiul.

După câteva momente, o altă pasăre s-a aşezat în copac şi bătrânul a întrebat din nou:

— Ce e asta?

— O cioară, i-a răspuns din nou fiul.

Scena s-a repetat de vreo patru ori, până când fiul şi-a pierdut răbdarea exclamând:

— De ce tot îmi pui aceeaşi întrebare iar şi iar? Ţi-am tot spus că este o cioară. Toate aceste păsări sunt ciori. Nu înţelegi?

Bătrânul s-a îndreptat în tăcere spre dormitor şi a scos de undeva un jurnal ros de vreme, pe care îl ţinuse de pe timpul când fiul lui era copil mic. L-a deschis şi i-a arătat fiului său un paragraf pe care să îl citească:

„Astăzi, băiatul meu a împlinit trei ani. Stăteam amândoi pe canapea şi o cioară s-a aşezat pe o creangă aproape de fereastră. El m-a întrebat: «Tăticule, ce e asta?» Şi eu i-am răspuns: «O cioară». Mi-a pus aceeaşi întrebare de 23 de ori, iar eu i-am răspuns la fel de 23 de ori. Nu mi-am putut reţine zâmbetul şi l-am îmbrăţişat pe micuţ, simţind o afecţiune adâncă faţă de fiul meu cel mic.”

Potrivit Bibliei, „la bătrâni se găseşte înţelepciunea şi într-o viaţă lungă este priceperea” (Iov 12:12). Vom avea întotdeauna o generaţie de bărbaţi şi femei în vârstă şi înţelepţi care au destulă experienţă pentru a aprecia lucrurile dintr-o perspectivă unică. De aceea, textul de astăzi ne cere să ne ridicăm în picioare în faţa celor în vârstă, dându-le cinstea cuvenită şi arătându-le afecţiune şi respect. Până la urmă, ei sunt cei care ne-au ajutat să creştem şi au muncit pentru a lăsa o lume mai bună generaţiei următoare.

Psalmul 71 este numit „psalmul bătrânilor”, fiind o cerere adresată lui Dumnezeu de a-i ocroti pe cei care înaintează în vârstă. „Nu mă lepăda la vremea bătrâneţii; când mi se duc puterile, nu mă părăsi” (v. 9). Tu poţi deveni un mijloc prin care această cerere să primească răspuns. E posibil ca Dumnezeu să te cheme să uşurezi poverile unui vârstnic care este sau nu un membru al familiei tale.

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video