Împreună-moştenitoare

Bărbaţilor, purtaţi-vă şi voi, la rândul vostru, cu înţelepciune cu nevestele voastre, dând cinste femeii ca unui vas mai slab, ca unele care vor moşteni împreună cu voi harul vieţii, ca să nu fie împiedicate rugăciunile voastre! – 1 Petru 3:7

Mai multe familii cu relaţii de calitate sfârşesc prin a avea neînţelegeri grave din cauza chestiunilor legate de moştenire. Gisele Sousa Dias (într-un articol din 16 noiembrie 2009, în publicaţia online Clarin) estimează că şapte din zece moştenitori se află în conflict. Ea spune că numai în oraşul Buenos Aires sunt în jur de 35 000 de familii afectate de probleme privind transferul moştenirii: „Eu plătesc rată, tu ai casă. Cum e posibil să primim amândoi parte egală din moştenire?” sau „Eu o îngrijesc pe mama de mai bine de cinci ani, în timp ce tu nu ai mişcat un deget şi nici n-ai trimis niciodată vreun ban…” În timpul certurilor, evenimente trecute, precum şi expresii şi aluzii ale celor decedaţi sunt folosite pentru a sugera cum ar fi trebuit mai bine să se procedeze. Astfel că relaţia este afectată în aşa măsură încât pare să nu existe nicio soluţie pe termen scurt şi, de multe ori, cel acuzat moare înainte să aibă loc o reconciliere. Soluţia nu este chiar atât de uşoară, deoarece, deşi lucrurile pot fi clare din punct de vedere aritmetic, inima omenească este egoistă, rece şi mândră, iar aceste trăsături se amplifică în timp.

Versetul de astăzi ne prezintă doi moştenitori: soţul şi soţia. Moştenirea nu este altceva decât viaţa veşnică. Evitarea hărţuirii fizice şi verbale între membrii cuplului nu este decât primul pas. Apostolul Pavel insistă ca bărbatul să-şi respecte soţia. Pentru a întări acest sfat, Pavel prezintă un argument puternic: ea este împreună-moştenitoare şi are drepturi egale la moştenirea vieţii veşnice. Astfel, el le cere bărbaţilor să dea dovadă de un comportament atent, generos şi iubitor faţă un vas mai slab, dar de o valoare inestimabilă.

Acest apel către bărbaţi sugerează un pas mare care trece dincolo de primirea unor părţi egale. Ca şi în cazul moştenirii pământeşti, care conţine aspecte indivizibile, responsabilitatea şi dragostea nu se subordonează împărţirii în mod egal. Din acest motiv, apostolul adaugă noţiunea de „vas mai slab”, încurajându-l pe bărbat să fie generos, mărinimos, fermecător, neegoist şi altruist cu soţia lui. În zilele care urmează încearcă să depăşeşti conceptul dăruirii de 50 la sută ca să primeşti 50 la sută în viaţa de familie; oferă sută la sută ori de câte ori este posibil. Dacă nu eşti căsătorit, restul capitolului 3 din 1 Petru se aplică relaţiilor în general: fii rezonabil cu alţii, arată compasiune, demonstrând iubire frăţească, amabilitate și prietenie (1 Petru 3:8).

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor