Un nou look

Şi să vă îmbrăcaţi în omul cel nou, făcut după chipul lui Dumnezeu, de o neprihănire şi o sfinţenie pe care le dă adevărul. – Efeseni 4:24

Cuvântul din limba greacă tradus cu „îmbrăcaţi” este enduo, un termen care se referă la „probarea unei haine” şi a fost tradus ca „a purta haine” sau „a îmbrăca”. Hainele comunică o stare sufletească oricui le poartă: ţinuta office sau sport predispune la acţiune, iar cea elegantă determină o mişcare mai lentă şi mai distinsă. Acest lucru îl afectează nu numai pe cel ce poartă piesele vestimentare, ci şi pe cei care se uită la el. Într-adevăr, hainele pot duce la prejudecăţi. Multe studii pun în evidenţă faptul că e mult mai probabilă discriminarea din cauza stilului în care se îmbracă cineva decât din cauza fondului său rasial sau etnic.

Din când în când, câte o legendă preia acest concept şi adaugă puteri magice îmbrăcămintei. Scriitorul rus Lev Tolstoi (1829-1910) povesteşte despre un ţar care a căzut grav bolnav. Cei mai buni doctori i-au dat cele mai bune leacuri, dar sănătatea lui nu s-a întremat. Disperat, a promis jumătate din împărăţie celui care l-ar putea vindeca. Mulţi au încercat tot felul de proceduri, dar nimeni nu l-a putut impresiona pe suveran. Apoi un trubadur i-a dat o speranţă:

– Măria ta, singurul leac pentru suferinţa ta este să te îmbraci cu cămaşa celui mai fericit om pe care îl poţi găsi.

Ostaşii ţarului au început să cutreiere până la marginile împărăţiei. Dar, întâlnind peste tot sărăcie şi suferinţă, n-au prea găsit pe nimeni fericit. Chiar şi bogaţii se plângeau de câte ceva. În cele din urmă au dat peste un om simplu, care trăia într-o baracă. Nu avea prea multe, dar era sănătos şi se bucura de dragostea familiei şi a prietenilor săi. Ostaşii s-au gândit că acesta era cel mai fericit om.

– Să-mi aduceţi imediat cămaşa acestui om, a venit porunca.

Dar trimişii ţarului s-au întors cu mâna goală.

– Unde este cămaşa?

Istoviţi, solii au răspuns:

– Omul nu avea cămaşă.

Apostolul Pavel foloseşte imaginea hainelor noi pentru a-l descrie pe omul cel nou, care după naşterea din nou se bucură de o nouă stare, diferită de cea de dinainte. Potrivit cu Efeseni 4, în noua stare, caracterul se transformă, minciuna, mânia şi furtul dispar, sunt promovate munca şi altruismul şi se încurajează vorbirea care aduce îndurare şi îi înalţă pe ascultători. Mai mult decât atât, omul cel nou nu mai dă curs asprimii, mâniei, tonului ridicat, calomniei sau oricărui fel de rău.

Încearcă să te îmbraci cu aceste haine noi astăzi – această ţinută spirituală de gală care aduce roade în caracterul tău. Dumnezeu îţi oferă aceste haine în mod gratuit.

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor