O cu totul altă imagine

Nu te uita la înfăţişarea şi înălţimea staturii lui, căci l-am lepădat. Domnul nu Se uită la ce se uită omul; omul se uită la ceea ce izbeşte ochii, dar Domnul Se uită la inimă. – 1 Samuel 16:7

Se povesteşte că, în anul 1808, un om deprimat hoinărea pe străzile din Manchester. El a observat firma unui cabinet medical şi s-a hotărât să intre pentru a şi trata sufletul abătut. I-a explicat doctorului că nu ştia de ce era plin de teamă şi groază. Avea şi simptome de melancolie care îl împiedicau să se bucure de viaţă. Doctorul i-a spus:

– Boala dumneavoastră nu este fatală. Nu e nevoie decât să râdeţi şi să vă bucuraţi de lucrurile simple ale vieţii.

– Şi ce pot face în acest sens, domnule doctor?

– Nu aveţi nevoie de medicamente; nu vă trebuie decât să vă amuze cineva. Mergeţi la spectacolul clovnului Grimaldi, din această seară. Se spune că e cel mai distractiv om din lume. El vă va vindeca.

Domnule doctor, nu faceţi glume cu mine! Eu sunt Grimaldi, a fost răspunsul absolut şocant al pacientului.

Joseph Grimaldi (1778-1837) a fost un actor de origine italiană născut la Londra, într-o familie de comici. Publicul l-a cunoscut după porecla sa, Joey. Şi-a jucat rolurile de comic şi de clovn cu atâta artă încât spectatorii din generaţia sa aveau să-l numească pe toţi arlechinii „Joey”. În timpul vieţii sale, a suferit schimbări dramatice de dispoziţie sufletească. Fără îndoială că, de arătat, arăta a om fericit şi binedispus.

Aspectul nostru exterior oferă o imagine care nu corespunde întotdeauna cu realitatea interioară. Numai Dumnezeu cunoaşte adevărata valoare a fiinţei noastre, potenţialul şi caracterul nostru. Versetul de astăzi este clar: profetul Samuel trebuia să-l ungă pe viitorul împărat al lui Israel şi a pus ochii pe un bărbat tânăr, înalt şi arătos (1 Samuel 16:6). Dar Dumnezeu i-a adus aminte să nu se uite la înfăţişarea şi înălţimea staturii lui”. Nici chiar oamenii cu un caracter impecabil, cum era profetul Samuel, nu sunt în stare să judece ce este în sufletul altor oameni.

Imaginea noastră de sine se formează şi în funcţie de ceea ce ne spun alţii şi de atitudinile lor faţă de noi. Dar judecata lor este greşită, deoarece se bazează doar pe observaţii externe.

Încearcă astăzi să te aşezi în braţele lui Dumnezeu ca El să te desăvârşească şi să-ţi dea un „duh blând şi liniştit, care este de mare preţ înaintea lui Dumnezeu (1 Petru 3:4, subl. ad.).

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video