Creați ca Dumnezeu

Apoi Dumnezeu a zis: „Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră; el să stăpânească este peştii mării, peste păsările cerului, peste vite, peste tot pământul şi peste toate târâtoarele care se mişcă pe pământ.”- Geneza 1:26

Când am plecat pentru prima dată de acasă la studii în Statele Unite, am întâlnit (eu, J.) în comunitatea universităţii un cuplu căsătorit cu care mă întâlnisem în Spania în timpul unei vizite pe care cei doi o făcuseră. La puţin timp, ei trebuiau să facă o lungă călătorie în afara graniţelor şi m-au invitat să mă mut la ei ca să am grijă de casă. La plecare mi-au lăsat o listă de sarcini uşoare pe care să le îndeplinesc sau cu lucruri care trebuiau verificate regulat. Mi-au dat voie să le folosesc maşina – care, apropo, era una luxoasă -, aşa că puteam să mă deplasez oriunde consideram necesar. Am primit astfel în grijă o proprietate foarte scumpă, plină cu bunuri foarte valoroase. Am fost copleşit de încrederea pe care mi-o acordaseră. Cum e posibil să ai o aşa încredere într-un străin? mă întrebam continuu. Acest lucru mi-a mărit dintr-odată stima de sine. Dar, în acelaşi timp, m-a făcut extrem de grijuliu cu sarcinile încredinţate, chiar mai mult decât aş fi fost dacă acele bunuri mi-ar fi aparţinut.

Primul capitol din Biblie ne învaţă că, la încheierea fiecărei zile a creaţiei, Dumnezeu S-a uitat la toate lucrurile pe care le făcuse şi a constatat că erau bune. Creatorul era mulţumit de toată creaţa Sa: lumina, atmosfera, oceanele, uscatul, iarba, copacii, soarele, stelele, animalele marine, păsările şi animalele terestre. Ni se mai spune şi că Dumnezeu l-a făcut pe om după chipul şi asemănarea Sa.

Din cele de mai sus putem desprinde două surse ale respectului de sine. Prima: faptul că Dumnezeu l-a făcut pe om după chipul şi asemănarea Sa. Dumnezeu a aşezat în caracterul omului calităţi nobile, un intelect complex şi echilibrat, deprinderi şi înclinaţii armonioase de amabilitate. A doua sursă: faptul că Dumnezeu i-a dat „stăpânire” (putere, control, autoritate) peste toate lucrurile create.

Această lună este dedicată respectului de sine. Deşi este adevărat că răul a pătat imaginea lui Dumnezeu din noi, faptul de a ne baza pe asemănarea noastră cu Creatorul este totuşi un privilegiu care ar trebui să nască în noi o mândrie sănătoasă şi dorinţa de a-L servi mai bine. Este, de asemenea, o onoare că am primit autoritatea să administrăm resursele naturale. Dacă vreodată eşti ispitit să crezi că eşti incompetent, inferior sau fără valoare, gândeşte-te la originea ta divină şi la misiunea sublimă pe care Dumnezeu ţi-a încredinţat-o.

Tu eşti de mare preţ în ochii Domnului şi valoarea ta este cu atât mai mare cu cât Isus te-a răscumpărat ca să refacă în tine imaginea lui Dumnezeu.

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor