La fel ca bureţii

Strâng Cuvântul Tău în inima mea, ca să nu păcătuiesc împotriva Ta! Psalmii 119:11

Copiii învaţă atât de mult şi atât de repede în primii şapte ani de viaţă, încât sunt ca nişte bureţi uscaţi care absorb apa instant. Ca părinţi, nu ar trebui să ne fie frică să „îmbibăm şi mai mult buretele”. Am auzit cu toţii că cei mici învaţă limbi străine mult mai uşor decât adulţii, deci de ce să nu aplicăm acelaşi principiu şi la învăţarea Scripturii?

Există multe modalităţi plăcute şi unice de a memora Scriptura. Când copiii mei aveau vreo cinci şi opt ani, am decis să îi pun să memoreze capitolul 6 din Efeseni, cel despre purtarea armurii lui Dumnezeu. Când am găsit o armură de jucărie la o librărie creştină locală, am ştiut că micuţii mei o s-o adore. Bineînţeles, s-au distrat de minune punând diferitele piese ale armurii pe ei în timp ce recitau versetele corespunzătoare.

Una dintre cele mai bune modalităţi de a memora Scriptura este punerea textului pe o melodie. Limbajul semnelor este o altă modalitate bună de a ajuta cuvintele să se fixeze în memoria copiilor. O alta este folosirea de imagini corespunzătoare versurilor. Din fericire, pentru aceia dintre noi care nu compunem muzică, există nenumărate CD-uri cu cântece foarte frumoase din Scriptură. Unele librării creştine au chiar şi cărţi pentru copii cu pasaje ilustrate din Scriptură şi CD-urile aferente. Am folosit mai multe cărţi de acest tip când copiii mei erau mici.

Nu te teme să „storci buretele” pentru a vedea dacă e plin. Încurajează-ţi copiii să îţi arate cât de mult îşi amintesc. Pune-le întrebări. Lasă-i să-ţi pună ţie întrebări. Ajută-i să găsească înţelesul cuvintelor dificile. Invaţă-i să aplice pasajele la viaţa modernă de azi. Îmi amintesc că am auzit o prietenă povestind că era împreună cu familia într-o drumeţie şi i-a prins o furtună, iar copiii s-au speriat foarte tare. Apoi şi-au amintit de un cântecel pe care îl învăţaseră şi au început să-l cânte cu toţii: „Ori de câte ori îmi este frică, eu o să mă-ncred în Tine.” Cântând, copiii s-au liniştit când şi-au adus aminte că Dumnezeu era cu ei.

Doamne, îmbibă inimile noastre de Cuvântul Tău! Ajută ca puterea lui transformatoare să fie absorbită de viaţa noastră la fel cum apa este absorbită de un burete!

Sharon Monks

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor