Educaţie fundamentală

Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze şi, când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea. Proverbele 22:6

Mi-am văzut copiii, amândoi adulţi acum, luând decizii şi făcând alegeri care mă dezamăgeau.

Le-am stat alături în timp ce îndurau consecinţele propriei judecăţi greşite. Uneori mă întrebam dacă învăţaseră ceva de la tatăl lor şi de la mine sau dacă adoptaseră vreuna dintre valorile noastre. De asemenea, l-am văzut pe fiul meu vitreg adult respingând stilul de viaţă al tatălui său şi mergând pe o cale care se îndrepta spre greutăţi, certuri în familie şi neînţelegeri.

Eu şi tatăl copiilor mei am fost împreună fizic, emoţional şi spiritual atunci când ei s-au născut şi au crescut. Părinţii fiului meu vitreg nu au fost. S-au despărţit când el avea doi ani şi au trecut printr-un divorţ foarte lung şi controversat.

La un moment dat, soţul meu a fost diagnosticat cu sindromul Dandy-Walker, o boală extrem de rară care l-a făcut să-şi piardă controlul picioarelor. Viaţa, aşa cum o ştiam noi, şi viitorul la care visam sunt pur şi simplu amintiri. Încă nu m-am obişnuit să trăiesc cu un soţ infirm, îngrijindu-l de ore pe zi. Sunt obosită, tristă, speriată şi singură.

Sărbătorile de iarnă au fost dificile pentru mine. Am plâns multe zile, ştiind că probabil acestea erau ultimele ocazii de sărbătoare pe care le petreceam împreună în casa noastră. În ajunul Naşterii Domnului, pomul nu era aranjat, cadourile nu erau împachetate, iar proviziile nu erau cumpărate, paturile nu erau făcute, dar musafirii erau prezenţi. Nu am ştiut dacă copiii mei au învăţat ceva vreodată de la mine, dar iată-i împachetând hainele spălate, tunzând gardul viu de-a lungul trotuarului, schimbând becurile arse la care nu puteam ajunge, făcându-şi paturile, curăţând cartofi, împachetând cadouri, spunându-mi că mă iubesc – toate fără să fie rugaţi. Am fost foarte mândră că eu le sunt mamă.

Până la urmă se pare că au învăţat ceva de la mine copiii mei. Deşi a durat ani, i-am văzut întorcându-se la căile pe care fuseseră învăţaţi să umble. Dumnezeu promite că şi copiii tăi vor face la fel.

Tată, Îţi mulţumim că toate promisiunile Tale se împlinesc! Dă-ne înţelepciune să ne creştem copiii pe căile plăcute Ţie!

Karen R. Hessen

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor