Cât de multe sunt prea multe?

Prin aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii pentru alţii. Ioan 13:35

Ai fost vreodată în situaţia de a te lupta cu copilul tău, care, din căruţul pentru cumpărături, vrea tot ce vede? Ai fost vreodată tentat(ă) să îl laşi acasă?

Doar că acest lucru nu va rezolva problema, nu-i aşa? Vei avea mai multă linişte la cumpărături, dar nu va rezolva atitudinea copilului tău. Lasă-mă să îţi dau câteva sfaturi.

În primul rând, îţi sugerez să te uiţi la jucăriile copilului tău. Mulţi dintre copiii care vor tot ce văd au deja prea mult. Copilul tău are mai mult de zece jucării? Probabil sunt prea multe. De aceea se plictiseşte. Fă în aşa fel încât micuţul tău să aibă la dispoziţie doar câteva şi asigură-te că sunt dintre acelea care îi dezvoltă imaginaţia. Cuburile sau cutiile mici, plastilina, Lego-urile şi păpuşile sunt câteva exemple. Nu le cumpăra copiilor mici nimic cu buton oprit/pornit – jucăriile ar trebui să stimuleze copiii să gândească, nu doar să apese butoane.

Apoi exersează cu nişte ieşiri la cumpărături foarte scurte. Explică-i că ai nevoie să cumperi doar două produse şi că nu va fi timp destul să facă şi el cumpărături azi. Pe drumul spre magazin explică-i cum aştepţi să se comporte. Dacă uită, va merge mai repede la culcare timp de o săptămână. La patru ani, copilul va înţelege repede.

Nicio altă generaţie din istorie nu a avut o aşa obsesie pentru „lucruri” ca generaţia noastră. Arată-i copilului, prin propriul tău comportament, adevărata bucurie a spiritului creştinesc atunci când donezi lucruri. Încurajează-l să se gândească ce cadou i-ar fi plăcut mamei lui să primească de la el şi ce indicii a lăsat tata cu privire la ceva ce i-ar plăcea. Ajută-l să înveţe să se gândească ce poate face pentru a-i face pe ceilalţi fericiţi.

„Adoptă” o familie nevoiaşă care are copii şi încurajează-ţi copilul să aleagă lucrurile pe care le-ar putea oferi copiilor celeilalte familii. Lasă-l să te ajute la distribuirea de coşuri cu mâncare împreună cu cei de la biserică. Pune-l să te ajute la umplerea cutiilor pentru Departamentul Tabita. Cu cât copilul tău învaţă mai mult să ofere, cu atât va dori mai puţine.

Doamne, învaţă-mă să fiu un exemplu de atitudine veselă şi altruistă!

Don Jacobsen

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor