Darul conversaţiei

De aceea, daţi-vă şi voi toate silinţele ca să uniţi cu credinţa voastră fapta; cu fapta, cunoştinţa; cu cunoştinţa, înfrânarea. 2 Petru 1:5,6

Într-o lume în care comunicarea devine tot mai tehnologizată, scade proporţional timpul petrecut vorbind direct cu cineva. Conversaţia de calitate reprezintă un aspect important în crearea unei familii puternice şi sănătoase. Părinţii sensibili se concentrează pe crearea unei relaţii părinte-copil armonioase şi pe crearea ataşamentului între ei şi copii. Acest lucru, la rândul său, încurajează cooperarea din partea copiilor şi dorinţa de a asculta de părinţi. Conversaţiile autentice joacă un rol important în această combinaţie.

Copiii mici sunt mai dispuşi să-şi împărtăşească experienţele. Ei nu se îngrijorează de critică sau de reacţii negative la fel de mult ca adolescenţii sau copiii mai mari, iar evenimente dintre cele mai banale reprezintă un teren bogat de conversaţie. Să povesteşti nu înseamnă doar să relatezi o întâmplare, ci să dezvolţi o conversaţie interesantă din banalul întâmplărilor de zi cu zi.

Atunci când discuţi despre reguli şi despre principiile din spatele lor, copiii pot înţelege de ce sunt ele atât de importante. Purtarea discuţiilor atunci când emoţiile tuturor sunt liniştite creşte probabilitatea ca cel mic sau mai mare să asculte ce spui. Chiar şi un copil mic care nu înţelege toate cuvintele îţi va prinde tonul vocii şi va învăţa că există o rutină de urmat.

Versetele biblice pot constitui puncte de plecare pentru o conversaţie minunată. Ia Apocalipsa 3:21, de exemplu. Întreabă: „Cum credeţi că arată tronul lui Dumnezeu? Cum ar fi să stăm lângă Dumnezeu? Ce întrebări aţi vrea să-I puneţi lui Dumnezeu?”

Regulile unei conversaţii de calitate sunt ca toată lumea să asculte fără să întrerupă, fără să critice şi fără să desconsidere răspunsurile altuia. Cu toate variantele de cadouri pe care le avem, ce-ar fi să le oferim copiilor noştri darul conversaţiei? Este un dar ce merită să tot fie dat!

Încetineşte-mă, Doamne, astfel încât să le pot oferi cu adevărat copiilor mei darul dialogului!

Susan Murray

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor