Ochii lor privesc

Numai ia seama asupra ta şi veghează cu luare aminte asupra sufletului tău în toate zilele vieţii tale, ca nu cumva să uiţi lucrurile pe care ţi le-au văzut ochii şi să-ţi iasă din inimă; fă-le cunoscute copiilor tăi şi copiilor copiilor tăi. Deuteronomul 4:9

Biblia este o carte foarte practică şi folositoare pentru familii. Textul de azi reprezintă o provocare pentru bunici. De vreme ce aceştia nu mai locuiesc în aceeaşi casă cu familia lărgită, uneori este dificil de găsit modalităţi ca bunicii să aibă locul lor în peisaj.

Există patru principii (4 R) care guvernează relaţia părinte-bunic: respectul, responsabilitatea, reciprocitatea şi rezilienţa. Textul de astăzi ne arată cum acţionează acestea.

Respectul – Ţine-ţi atent sub observaţie propria persoană. Copiii învaţă din exemplu, astfel, chiar dacă nu bunicii îi modelează în primul rând pe nepoţi, nepoţii îi observă cum interacţionează cu părinţii lor şi dacă nu cumva contramandează regulile instaurate de părinţi.

Responsabilitatea – Rămâi vigilent(ă) cât timp trăieşti. Bunicii nu pot vorbi despre credincioşia, mila şi dragostea nepieritoare a lui Dumnezeu fără să vorbească despre felul în care Dumnezeu a fost Dumnezeul lor personal de-a lungul vieţii.

Reciprocitatea – învaţă-i pe copiii şi nepoţii tăi ce ai auzit şi ce ai văzut. Relaţia unui bunic cu Dumnezeu care este reală şi dinamică reprezintă o moştenire nepreţuită pentru următoarele generaţii.

Rezilienţa – Nu uita nimic din ce ai văzut. Bunicii ştiu prin ce au trecut părinţii nepoţilor lor şi îşi cunosc şi propriile istorii de viaţă. Copiii care ştiu cine sunt şi de unde provin pot face faţă oricăror lucruri pe care li le aruncă viaţa în faţă. Ei înţeleg că familia lor a înfruntat greutăţi pentru a ajunge unde este astăzi – adică a dat dovadă de rezilienţa.

E un deliciu să fii bunic, pentru că ajungi să iubeşti necondiţionat. În acelaşi timp, cunoşti şi înţelegi deja provocările întâmpinate în creşterea copiilor. Bunicii le pot oferi o mână de ajutor părinţilor atunci când aceştia ajung epuizaţi de responsabilităţile de zi cu zi.

Dumnezeule Tată, ajută-mă să-mi învăţ nepoţii toate aceste lucruri prin exemplul pe care îl ofer, prin comportamentul şi dragostea pe care le-o port părinţilor lor!

Wilma Kirk-Lee

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor