Părinţii fac ucenici din copiii lor

Şi poruncile acestea, pe care ţi le dau astăzi, să le ai în inima ta. Să le întipăreşti în mintea copiilor tăi şi să le vorbeşti de ele când vei fi acasă, când vei pleca în călătorie, când te vei culca şi când te vei scula. Să le legi ca un semn de aducere aminte la mâini şi să-ti fie ca nişte fruntarii între ochi. Să le scrii pe uşorii casei tale şi pe porţile tale. Deuteronomul 6:6-9

Ca părinte, una dintre cele mai importante decizii pe care le vei lua este cea privind educaţia copilului tău. Va fi nevoie să analizezi şcoala la care îţi vei trimite copilul. La ce fel de mediu va fi expus în acele ore din zi? Este unul care va reflecta valorile pe care le vrei copiate de copilul tău? Poate că reafirm ceva foarte evident, dar este esenţial să evidenţiez faptul că atmosfera din şcoală ar trebui să susţină şi să consolideze valorile pe care noi, ca părinţi, le practicăm acasă.

În principiu, părinţii trebuie să preia rolul de a face din copilul lor un ucenic al lui Hristos. Această îndatorire nu ar trebui lăsată pe seama învăţătorului adventist, a instructorului de la Şcoala de Sabat sau a pastorului. Deşi şcoala şi biserica oferă, intr-adevăr, susţinere, încurajare şi consolidare a valorilor de acasă, este de asemenea adevărat că tu, în calitate de părinte, vei fi persoana a cărei influenţă va avea impactul cel mai mare în viaţa copilului tău.

Acest sfat înţelept din Deuteronomul îmi reaminteşte că educarea copiilor este o responsabilitate cu normă întreagă, ce nu poate fi pasată altcuiva. Este valabilă 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an. Este valabilă când stau jos sau în picioare, când mă aplec şi când mă aşez. Să fii părinte este un verb, nu un substantiv. Este definit de viaţa pe care o trăiesc şi de exemplul pe care îl ofer.

Te-ai bazat prea mult pe alţii să-ţi îndrepte copiii spre Hristos şi să îi instruiască spiritual? Suntem noi, părinţii, prea doritori să predăm ştafeta care ne-a fost încredinţată nouă? Ce paşi ai nevoie să faci pentru a te asigura că ţii bine hăţurile în acest aspect al rolului tău de părinte?

Doamne, sunt obosit(ă) şi copleşit(ă) acum. Mă vei putea ajuta să port această povară? Apelez la Tine pentru înţelepciune. Te rog, măreşte-mi puterea! Şi credinţa. Te iubesc, Doamne!

Claudio şi Pamela Consuegra

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video