Un exemplu lăudabil

Tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună şi ori ce laudă, aceea să vă însufleţească. Filipeni 4:8

Să fii părinte este înfricoşător. Este o responsabilitate minunată, dar în acelaşi timp descurajatoare. Copiii nu vin însoţiţi de un manual de utilizare, aşa cum are un smartphone sau o maşină de un model recent, ori de actualizări pe care să le poţi accesa pe computer. Uneori, copiii pot părea mai deştepţi decât părinţii, iar uneori chiar sunt, sau au nenumărate componente de operare. Niciun copil dintr-o familie nu este identic cu altul, chiar dacă sunt gemeni identici sau sunt de acelaşi sex.

Copiii au nevoie de un exemplu. Una dintre funcţiile unui părinte este să fie ucenic al lui Hristos. Fii un model de urmat, cineva ale cărui cuvinte, fapte şi acţiuni pot fi imitate cu încredere! Când văd că mergi pe urmele lui Hristos, copiilor le e mai uşor să îl urmeze, iar sfatul „învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze şi, când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea” (Proverbele 22:6) reprezintă o idee pozitivă de ţinut minte. Când nu te găsesc pe tine a fi sufocant ori exagerat, copiii îl vor privi pe Dumnezeu într-o lumină pozitivă. Când au parte de acest gen de exemplu, copiii noştri vor creşte „în înţelepciune şi în statură” şi „tot mai plăcu[ţi] înaintea lui Dumnezeu şi înaintea oamenilor” (Luca 2:52) – exact aşa cum a crescut Isus.

Fă în aşa fel ca viaţa ta – bunătatea ta, răbdarea ta, felul în care te porţi cu partenerul tău, cu prietenii lor şi cu alţii – să fie un exemplu pentru copiii tăi despre felul cum Se comportă Dumnezeu cu noi, ca indivizi. Acţiunile tale vor avea un efect pozitiv asupra lor, efect care va persista pe tot parcursul vieţii lor şi îi va încuraja să aleagă să procedeze corect atunci când vor deveni adulţi. „Dacă dorim ca micuţii noştri să manifeste spiritul blând al lui Iisus şi simpatia manifestată de îngeri pentru noi, va trebui să le încurajăm impulsurile de dragoste generoasă ale copilăriei” (Viaţa lui Iisus, p. 516).

Disciplinarea trebuie să înceapă când copiii sunt mici. Nu aştepta până devin adolescenţi; altfel vei pierde jocul. Implică-te în viaţa lor încă de la început. Preţuiţi momentele în care sunteţi împreună. Roagă-te pentru ei în fiecare zi. Vei culege roade bogate mai târziu.

Doamne, Tu ne-ai dăruit copii pe care sâ-i creştem ca o mică turmă pe care să Ţi-o prezentăm la revenirea Ta! Ajută-ne să fim un exemplu pentru ei în cuvinte şi fapte şi să fim nişte discipoli autentici ai Tăi!

Beverly Henry

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor