Am învăţat să spun: „Nu!”

Socrul lui Moise i-a zis: „Ce faci tu nu este bine. Te istoveşti singur şi vei istovi şi poporul acesta care este cu tine, căci lucrul este mai presus de puterile tale şi nu-l vei putea face singur.” Exodul 18:17,18

Moise mergea la muncă în fiecare zi în calitate de unic judecător peste toate triburile lui Israel.

Numărul oamenilor care îi solicitau timpul era aşa de mare, încât el lucra din zori până în amurg, fără să îşi reducă câtuşi de puţin din volumul de muncă. Socrul lui înţelept, Ietro, a observat acest lucru şi şi-a dat imediat seama că Moise era genul de om care nu putea spune „nu” solicitărilor. Aşa că i-a sugerat să se concentreze pe două lucruri: reprezentarea poporului în faţa lui Dumnezeu şi rezolvarea celor mai grave dispute. Restul muncii putea fi încredinţată altor oameni capabili. Moise a ascultat, a delegat, iar în scurt timp s-a trezit realizând mult mai multe lucruri decât ar fi putut înainte şi chiar într-un timp mult mai scurt. Dacă acest sfat a funcţionat pentru Moise, oare nu va funcţiona şi pentru noi?

Cu scopul de a ne achita de responsabilităţile date de Dumnezeu ca părinţi, trebuie să ne stabilim limite adecvate. Avem responsabilitatea de a stabili limite pentru noi înşine şi pentru copiii noştri. Scopul principal al Satanei este acela de a ne abate atenţia de la misiunea noastră primordială de a face ucenici din copiii noştri. Şi îi reuşeşte extrem de uşor.

Determinându-ne să fim din ce în ce mai ocupaţi, el ne răpeşte din energia şi din timpul care ar trebui dedicate copiilor. Viaţa aglomerată este una dintre cele mai mari provocări pe care părinţii le înfruntă în ziua de azi. Poate că a venit momentul să luăm în considerare cuvintele înţelepte adresate lui Moise de către socrul său. Trebuie să învăţăm să identificăm şi să ne concentrăm pe ceea ce este important în loc să ne lăsăm ameţiţi de mulţimea de sarcini banale care ne consumă ziua.

Ai putea – de ce nu? – să-ţi iei puţin timp azi pentru a-ţi revizui lista cu priorităţi. Eşti prea ocupat(ă) ca să poţi petrece un timp de calitate cu copiii tăi? Ce măsuri ai nevoie să iei pentru a te asigura că profesia şi alte „lucruri” nu îţi împing copiii spre coada listei tale cu priorităţi?

Doamne, ajută-mă să văd aglomeraţia din viaţa mea aşa cum este ea: ceva distructiv care mă va ţine departe de tipul de părinte care doresc să fiu! Ajută-mă să-mi reorganizez priorităţile în jurul voii Tale cu privire la mine şi la familia mea! Îţi mulţumesc, Doamne!

Claudio şi Pamela Consuegra

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video