Când te scot din sărite

Şi voi, părinţilor, nu întărâtaţi la mânie pe copiii voştri, ci creşteţi-i în mustrarea şi învăţătura Domnului. Efeseni 6:4

Crezi că Dumnezeu a lăsat în Biblie acest sfat pentru a ne reaminti că nu avem întotdeauna dreptate? Prin urmare, am putea să le cităm copiilor noştri anumite versete din Biblie despre parenting: „Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, pentru ca să ţi se lungească zilele în ţara pe care ţi-o dă Domnul Dumnezeul tău” (Exodul 20:12). „Copii, ascultaţi de părinţii voştri în toate lucrurile, căci lucrul acesta place Domnului” (Coloseni 3:20). „Ascultă, fiule, învăţătura tatălui tău şi nu lepăda îndrumările mamei tale” (Proverbele 1:8).

Citatul meu preferat pe care li-l adresez copiilor noştri mai mari este: „Poate că nu-ţi place această regulă, dar trebuie să o urmezi.” Dacă mai comentează, adaug: „Când o să ai 18 ani, o să poţi trăi pe cont propriu şi după regulile tale. Bineînţeles, aş prefera să fii la facultate, dar asta este alegerea ta.” Frază la care copiii îşi dau ochii peste cap şi pleacă. Da, au auzit-o de câteva ori.

Să ne reamintim că este nevoie de două persoane pentru a stârni o ceartă. Dacă copilul tău vrea să te contrazică cu vreun lucru (ceea ce pentru unii reprezintă activitatea lor preferată), ar fi bine să nu le răspunzi. Dacă regula este deja stabilită, pur şi simplu pleacă. Dacă copilul te urmăreşte, se agaţă de tine şi are un acces de furie (da, am trecut şi prin asta), coboară pur şi simplu la nivelul lui, priveşte-l în ochi şi spune-i: „Nu am de gând să negociez cu tine mai departe. Dacă vei continua cu acest comportament, vei avea nevoie de disciplinare.” Dacă faci asta în mod constant, copilul va învăţa că te ţii de cuvânt şi nu glumeşti cu ceea ce spui.

Cei mai mulţi copii deţin un dar uimitor: ştiu să te scoată din sărite. Cheia este să nu-i laşi să te scoată din sărite. Acest lucru necesită multă rugăciune, respiraţii adânci sau uneori ascunsul în debara. În mijlocul problemelor, doar adu-ţi aminte textul din Proverbele 22:6 – „învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze şi, când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea.”

Doamne, Te rog, oferă-mi răbdare să rezolv problemele cu copiii în momentele dificile! îi iubesc foarte mult, dar uneori îmi pot genera multă frustrare. Ajutămă să nu-i exasperez, ci să-i învăţ căile Tale!

Tamara Michalenko Terry

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor