Caracterul contează

Aşa încât să nu leneviţi, ci să călcaţi pe urmele celor ce, prin credinţă şi răbdare, moştenesc făgăduinţele. Evrei 6:12

Părinţii îşi văd întotdeauna copiii într-o lumină specială. Vedem punctele lor forte, miracolul existenţei lor, frumuseţea abilităţilor lor şi drăgălăşenia bufoneriilor lor. Cel mai greu lucru pe care îl avem de făcut poate fi trimiterea copiilor în universul larg al şcolii, deoarece ştim că ceilalţi nu îi vor vedea niciodată chiar la fel cum îi vedem noi.

Fiul meu este inteligent. A învăţat să citească înainte de a împlini trei ani şi putea număra până la 100 înainte de a merge la grădiniţă. Ca mamă, eram mândră de micile lui realizări, aşa că l-am trimis la şcoală sperând ca învăţătoarea lui să vadă aceleaşi lucruri pe care eu le vedeam, în special inteligenţa lui.

Învăţătoarea nu părea prea preocupată de abilităţile lui de a citi şi a scrie. În schimb, am fost chemată în mod repetat la şcoală pentru aceeaşi problemă – nu era deloc atent când vorbea învăţătoarea şi nu voia să rezolve cerinţele. Am crezut că este plictisit. Are nevoie de o provocare mai mare, mi-am spus.

Apoi am început să observ acelaşi comportament şi acasă. Nu voia să mă ajute la treburile casei pentru că erau „prea plictisitoare”. Nu voia să-şi facă tema de colorat de la şcoală, deoarece coloratul era „prea plictisitor”. Am ajuns să înţeleg destul de repede că lucrul care îl împiedica nu era inteligenţa, ci mai degrabă o trăsătură din caracterul lui care avea nevoie de nişte efort.

Nu contează cât de inteligent este băiatul meu dacă nu învaţă să muncească din greu. Nu contează cât de deştept este atâta timp cât nu se ocupă şi cu treburile mărunte, cu sarcinile zilnice care cizelează un caracter bine format.

Fericirea copiilor va fi determinată, în fond, de caracterul lor. Un om de o inteligenţă medie, dar muncitor va întrece un geniu leneş. O femeie amabilă cu capacităţi obişnuite va fi mult mai apreciată decât o egocentristă perfecţionistă. Copiii noştri vor învăţa să citească şi să scrie, dar le va fi oare cizelat caracterul pentru provocările pe care le va aduce viaţa?

Tată, ajută-mă să îmi cresc copilul pentru a avea un caracter puternic, pentru ca alţii să Te vadă în inima micuţului meu!

Patty Froese Ntihemuka

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor