Iubirea de mamă

Dimpotrivă, ne-am arătat blânzi în mijlocul vostru, ca o doică ce-și crește cu drag copiii. Astfel, în dragostea noastră fierbinte pentru voi, eram gata să vă dăm nu numai Evanghelia lui Dumnezeu, dar chiar şi viaţa noastră, atât de scumpi ne ajunseserăţi. 1 Tesaloniceni 27,8

Apostolul Pavel a dezvoltat o relaţie atât de strânsă cu oamenii pe care i-a adus la Isus, încât îi considera mai mult copii decât ucenici ai săi. El şi-a comparat afecţiunea cu cea a unei mame pentru copiii ei.

Acum 35 de ani, oamenii de ştiinţă din domeniul social au început să observe importanţa legăturii timpurii cu bebeluşii. Studii făcute pe pui nou-născuţi de maimuţă cărora le-au fost oferite mame manechin la naştere au reliefat că, inclusiv atunci când manechinele erau realizate din materiale moi şi ofereau lapte formulă, maimuţele crescute de mame vii cu care au putut interacţiona au devenit mai sociabile. Puii de maimuţă cu mame manechin prezentau probabilitate mai mare de a suferi de disperare. Oamenii de ştiinţă presupun că lipsa unei legături cu bebeluşii poate cauza probleme similare.

Majoritatea bebeluşilor sunt gata să creeze legături imediat după naştere. Unii părinţi simt un ataşament intens faţă de nou-născuţi în primele minute sau zile după naştere. Însă la alţi părinţi, în special la părinţii copiilor adoptaţi sau la părinţii sociali, acest proces poate dura mai mult.

Indiferent de ritm, crearea legăturilor emoţionale este un proces, nu ceva ce ar trebui să se întâmple într-o anumită perioadă după naştere. Pentru mulţi părinţi, legăturile emoţionale sunt un produs secundar al grijii oferite în fiecare zi copilului. Poate nici nu îţi dai seama când se întâmplă, dar când vei vedea primul zâmbet al bebeluşului, vei realiza că eşti umplut(ă) de dragoste şi fericire pentru micuţul tău.

Aceasta nu este o abilitate pe care o înveţi, este un sentiment natural pe care Dumnezeu l-a pus în inima ta. Aceia dintre noi care sunt părinţi apreciază acest sentiment şi strălucesc în lumina legăturii emoţionale cu copilul lor. Vă urez să savuraţi fiecare minut al acestei experienţe!

Îţi mulţumesc, Tată, pentru că Ţi-ai lăsat dragostea să strălucească pentru copiii noştri, prin intermediul inimii noastre! Ajută-ne să ne bucurăm de această experienţă cât mai mult, ca şi ei să simtă dragostea Ta prin noi!


Claudio şi Pamela Consuegra

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video