PĂSĂRI CARE CÂNTĂ DUETE

Cântau o cântare nouă înaintea scaunului de domnie …Şi nimeni nu putea să înveţe cântarea, afară de cei o sută patruzeci şi patru de mii, care fuseseră răscumpăraţi de pe pământ.
Apocalipsa 14:3

Există în Africa un grup de păsări care pot cânta duete şi chiar cvartete câteodată. Dacă ai fi putut auzi cântecul sfrânciocilor cu clopoţei, de exemplu, ai fi crezut că o singură pasăre cântă în desiş. Dar dacă, din întâmplare, te-ai afla între o pereche de sfrâncioci cu clopoţei, ai fi uimit să observi că unele dintre note vin din dreapta şi altele din stânga. Acest efect stereo ar fi determinat de faptul că două păsări cântă un singur cântec – acelaşi cântec, desigur – şi fiecare pasăre îşi adăuga partea exact la timp.

De fapt, păsări separate îşi cântă notele atât de precis încât cu greu tac mai puţin de trei miimi de secundă. Ştii cât de greu este să ţii ritmul, de la orele de pian. Oamenii de ştiinţă spun că chiar şi cea mai exactă fiinţă omenească poate să ţină ritmul doar până la douăzeci de miimi de secundă. Aceste păsări sunt mult mai exacte.

Studii făcute pe sfrâncioci în colivii într-o cameră în care toate colivii­le erau acoperite, au descoperit o altă capacitate uimitoare a lor. Dacă era un singur sfrâncioc, cânta singur cântecul. Dacă erau doi, unul nu cânta nişte note, iar celălalt le adăuga. Dacă erau trei în cameră, toţi trei cântau un singur cântec, adăugându-şi partea lui. Cu patru sau cinci păsări în cameră, sunt dezvoltate cvartete şi chiar cvintete elaborate – toate păsările cântând un singur cântec.

Ni se spune că, în cer, cei mântuiţi vor cânta un cântec nou – cântarea lui Moise şi a Mielului. Într-o vreme, mă întrebam dacă mântuiţii vor avea timp să repete cântecul împreună înainte să-l cânte. După ce am auzit de sfrânciocii din Africa, nu m-am mai mirat. Acel cântec al celor răs­cumpăraţi va fi cântecul experienţei lor, născut din ei, la fel ca şi capacita­tea sfrânciocilor de a cânta, care este înnăscută. Când suntem născuţi din nou, începem să învăţăm un cântec nou.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor