PĂSTREAZĂ DISTANŢA

S-a iscat o ceartă între păzitorii vitelor lui Avram şi păzitorii vitelor lui Lot …Avram a zis lui Lot: „Te rog, să nu fie ceartă între mine şi tine, şi intre păzitorii mei şi păzitorii tăi… Nu-i oare toată ţara înaintea ta? Mai bine desparte-te de mine.”
Geneza 13:7-9

Servitorii lui Avraam şi Lot aveau probleme din cauză că erau aglomeraţi în spaţiul de locuit. Aceasta pentru că oamenii au nevoie, din punct de vedere psihologic, precum şi economic, de spaţiu. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu animalele.

Data viitoare când întâlneşti un stol de păsări pe o sârmă de telegraf, uită-te bine la ele. Vei vedea că toate stau cam la aceeaşi distanţă una de alta. Dacă o pasăre zboară şi pătrunde între două păsări care sunt deja pe sârmă, aceste două păsări vor face unul din următoarele lucruri: dacă este loc lângă ele într-o parte, ca să-şi păstreze distanţa faţă de cea mai apropiată pasăre, ele se mută pur şi simplu. Totuşi, dacă mutarea le-ar apropia neconfortabil de celelalte păsări, vor zbura.

Oamenii de ştiinţă numesc acest comportament „distanţă individuală”. Fiecare tip de animale – mamifere, peşti, păsări, reptile şi insecte – are o anume distanţă, care îl ţine departe de ceilalţi membri ai speciei sale. Există diferenţe şi între obiceiurile masculilor şi femelelor. Un mascul păstrează o distanţă mai mare între el şi alt mascul decât o femelă faţă de alte femele.

Practica păstrării distanţei individuale pare să fie exact la fel de obişnuită între fiinţele omeneşti ca şi între animale. Este vorba de intimitate aici. Suntem foarte stânjeniţi, de exemplu, când ne aflăm înghesuiţi în spaţii înguste, cu necunoscuţi. Dacă sunt locuri într-un rând într-o staţie de autobuz, de obicei ne aşezăm pe cel care este cel mai departe de oameni.

Aşadar, oamenii au nevoie de spaţiu şi au nevoie să fie singuri, ca să se gândească sau să se odihnească, chiar dacă se află între prieteni. Odihna şi îndepărtarea de mulţime este aproape la fel de importantă pentru bunăstarea noastră spirituală, cum este rugăciunea şi studiul Bibliei, pentru că oferă minţilor noastre o şansă de a gândi mai limpede la ceea ce Dumnezeu încearcă să ne spună.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video