ÎNVAȚĂ DE LA EI!

Dar voi M-aţi părăsit și aţi slujit altor dumnezei. De aceea nu vă voi mai izbăvi.
Judecătorii 10:13

Poate nu știi toate detaliile, dar cu siguranță știi câteva lucruri despre poporul Israel. Am dreptate?

Știi că a fost poporul ales de Dumnezeu, în mod special, să răspândească altor popoare din împrejurimi dragostea Lui. În repetate rânduri, Dumnezeu a intervenit în viața lor cu minuni mari. Enumeră tu trei dintre ele: …, … și …. (poți să-ți amintești despre o parte din ele răsfoind Biblia, în cartea Exodul). Din păcate, de-a lungul anilor, israeliții tot își găsesc motive de nemulțumire și cârtesc împotriva conducătorilor și, implicit, a lui Dumnezeu. Dumnezeu le pregătise o țară „unde curge lapte și miere”. Dorea să le ușureze viața. Dorea să Se poată descoperi în splendoarea dragostei și grijii Lui.

Dumnezeu are răbdare și le explică, îi învață, îi iartă, îi ajută, …dar ei se afundă din ce în ce mai mult în idolatrie, se depărtează de Dumnezeu, iar Dumnezeu este nevoit să se îndepărteze și El de ei – își pierd „calitatea” de popor ales.

Dar oare de ce Dumnezeu a îngăduit ca aceste întâmplări (care ocupă destul spațiu în Biblie) să fie relatate în Biblie? … uneori dând așa multe detalii de parcă erau singurii oamenii de pe planetă.

Pentru că și tu ești un explorator israelit, pentru că ești ales, pentru că Dumnezeu are răbdare și cu tine, pentru că Dumnezeu dorește ca prin pustiul vieții tale să-ți dea apă și „în veac nu-ți va mai fi sete”. Pentru că a pregătit și pentru tine un Canaan atât de frumos și atât de plăcut că acum nici nu ți-au fost descoperite cuvinte ca să-l poți descrie.

Dumnezeu vrea să te învețe lecțiile vieții din experiențele celor dinainte. Ține de tine dacă iei aminte sau nu la ceea ce-ți transmite. Problema apare atunci când lecțiile trebuie să-ți fie predate și, pentru că nu le înveți de la alții, Dumnezeu este constrâns să ți le predea pe propria-ți piele, pentru a te putea bucura o veșnicie de Canaanul ceresc.

Provocare: Caută un adult care să-ți predea o lecție de viață, învaț-o și pune-o în practică.

Un an de rugăciune și actiune
Un an de rugăciune și actiune
Vei trăi cu adevărat fericirea exprimată în cuvintele pe care le găsești în devoțional abia atunci când vei înțelege cu adevărat textul: „Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și neprihănirea Lui, și toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra” (Matei 6:33). Și, doar înțelegând iubirea nemăsurată ascunsă în cuvintele acestui îndemn, vei putea simți cu adevărat dorința acută de a practica, de a îngloba în viața ta, îndemnurile devoționalului. Fiecare devoțional este un restart pentru fiecare zi - „trăiește fiecare zi, nu aștepta o zi ca să trăiești”. Caută să-ți amintești pe parcursul zilei ceea ce citești dimineața, păstrând astfel neîncetat legătura cu Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor