PUNE-ȚI POFTA-N CUI!

Toată truda omului este pentru gura lui, și totuși poftele nu i se împlinesc niciodată.
Eclesiastul 6:7

De mai multe ori m-am întrebat, mai ales atunci când eram mai mică și nu înțelegeam cum funcționează organismul uman, de ce trebuie să mănânc de mai multe ori pe zi? De ce trebuie atâta chin pentru a găti mâncare? De ce după câteva ore iar ești nevoit să mănânci?

Deși acum am înțeles unele lucruri, încă întreb: De ce a lăsat Dumnezeu oamenilor senzația de foame? Care ar fi răspunsul tău?

Care este rolul mâncării? De a da energie organismului să poată trăi.

Mâncarea de care are nevoie organismul trebuie să fie cât mai variată, sănătos preparată și în cantități moderate.

În afara celor trei mese zilnice recomandate, marea majoritate a oamenilor poftesc diverse alimente; ba o bucată de prăjitură, ba niște floricele sau semințe, ba un biscuite; de ce nu, chiar și o porție de știu eu ce fel de ciorbă sau felul II. După ce mănâncă, după o vreme iar mai poftesc ceva. Versetul spune că niciodată nu trece pofta; că oricât de mulți bani, timp, alimente am „investi” nu se pune niciodată un capac definitiv.

Vestea bună este că există voință și puterea de a te opune poftei. Când ai vrea „să ronțăi ceva”, alege varianta mai sănătoasă și bucură-te de tot ce este bun. Dacă ai făcut greșeli, nu te pedepsi, ci schimbă-te.

Dacă cumva ți s-a întâmplat să mănânci prea mult sau prea puțin, prea nesănătos, prea des, te întreb ceva printr-un proverb/o idee foarte cunoscută și testată: „Mănânci ca să trăiești sau trăiești ca să mănânci?”

Orice gând de a mânca sau bea ceva, trece-l prin filtrul gândirii, oricât de neînsemnat ar fi, și hotărăște dacă este necesitate sau poftă.

Provocare: Citește întreg capitolul 6 din Eclesiastul.

Un an de rugăciune și actiune
Un an de rugăciune și actiune
Vei trăi cu adevărat fericirea exprimată în cuvintele pe care le găsești în devoțional abia atunci când vei înțelege cu adevărat textul: „Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și neprihănirea Lui, și toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra” (Matei 6:33). Și, doar înțelegând iubirea nemăsurată ascunsă în cuvintele acestui îndemn, vei putea simți cu adevărat dorința acută de a practica, de a îngloba în viața ta, îndemnurile devoționalului. Fiecare devoțional este un restart pentru fiecare zi - „trăiește fiecare zi, nu aștepta o zi ca să trăiești”. Caută să-ți amintești pe parcursul zilei ceea ce citești dimineața, păstrând astfel neîncetat legătura cu Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor