ÎNVAȚĂ DIN EXPERIENȚA ADULȚILOR!

Ascultă, fiule, învăţătura tatălui tău și nu lepăda îndrumările mamei tale!
Proverbele 1:8

Viața de explorator este o provocare? De unde știi ce echipament trebuie să-ți iei cu tine într-o drumeție? De unde știi despre o specializare?

Ei bine, TOATE sunt lucruri care trebuie învățate. Mergi la întâlnirile explo ca să înveți ce trebuie să conțină bagajul pentru drumeție sau să înveți cum se fac noduri, cum să te orientezi cu busola, cum ajuți un rănit, cum urmărești semnele unui traseu… și tot așa.

Se spune că viața este o școală, diferența este că întâi îți dă examenul și apoi îți predă lecția. Adică, întâi te confrunți cu o problemă, necaz, suferință, și apoi înveți ce trebuie să știi.

Din fericire, în cazul unui explorator, alături de părinți, profesori, pastori, mentori, poate fi invers. Dacă tu, ca explorator, asculți sfatul adulților, poți învăța înainte și poate nu va mai fi nevoie „să dai examenul”. Spre exemplu: pleci afară la joacă (deși exemplele pot fi legate de băuturi, droguri, timp și despre altele pe care tu le știi mai bine) și mama îți spune să-ți iei apă cu tine că e cald afară și îți va fi sete. Tu să asculți și să iei o sticlă cu apă la tine. Atunci când îți va fi sete, vei avea de unde să bei apă și nu vei suferi de sete.

Ce vreau să-ți zic azi? Citește!

Adulții au trecut prin niște examene/experiențe și au învățat niște lucruri prin suferință, greutăți. Pentru că ei țin la tine, te sfătuiesc ca să nu suferi și tu. De aceea, fii încredințat că un sfat sau o interdicție nu sunt pentru că vor să te priveze de o bucurie sau de o experiență frumoasă, ci vor să te învețe fără a fi nevoie să suferi.

Te asigur, după ce vei trece și tu prin multe experiențe, la 30-40 de ani, vei face la fel cu copiii, elevii, exploratorii tăi… pentru că experiența te învață să iei decizii mai bune.

Provocare: Roagă un părinte, bunic, vecin, mentor sau profesor să-ți povestească despre o lecție pe care a învățat-o după ce a primit examenul.

Un an de rugăciune și actiune
Un an de rugăciune și actiune
Vei trăi cu adevărat fericirea exprimată în cuvintele pe care le găsești în devoțional abia atunci când vei înțelege cu adevărat textul: „Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și neprihănirea Lui, și toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra” (Matei 6:33). Și, doar înțelegând iubirea nemăsurată ascunsă în cuvintele acestui îndemn, vei putea simți cu adevărat dorința acută de a practica, de a îngloba în viața ta, îndemnurile devoționalului. Fiecare devoțional este un restart pentru fiecare zi - „trăiește fiecare zi, nu aștepta o zi ca să trăiești”. Caută să-ți amintești pe parcursul zilei ceea ce citești dimineața, păstrând astfel neîncetat legătura cu Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor