ÎNȚELEGE LUCRURILE EVANGHELIEI

Știţi bine lucrul acesta, preaiubiţii mei fraţi! Orice om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire, zăbavnic la mânie.
Iacov 1:19

Cartea lui Iacov, a douăzecea carte a Bibliei, din Noul Testament, este o carte relativ scurtă, care cuprinde cinci capitole. Este o carte plină de sfaturi importante cu privire la viața pe care ar trebui să o ducă un creștin, o persoană care dorește să-L primească pe Isus Hristos ca Mântuitor personal.

Iacov a fost unul din frații vitregi mai mari a lui Isus. Inițial, el nu s-a implicat în lucrare, alături de Isus, dar după ce Isus a înviat, Iacov a fost unul dintre cei cărora Isus i S-a arătat. Ulterior, implicându-se și răspândind Evanghelia, a devenit apostol.

Acum, înțelegând puțin contextul cărții lui Iacov, aș vrea să ne oprim asupra textului de azi. Nu este o noutate, poate chiar știi pe de rost acest verset. Poate ai discutat la întâlnirile explo despre importanța și ordinea cuvintelor „grabnic la ascultare, încet la vorbire, zăbavnic la mânie”. Adică:

– ascultă și iar ascultă. Păstrează mai bine liniștea și lasă-i pe alții să vorbească.

– vorbește mai puțin. Vorbește doar dacă știi sigur 100% că este adevărat ce spui, că este spre zidirea celor care te ascultă și că nu vorbești despre cineva negativ.

– fii răbdător. Nu îți permite să te enervezi și să deschizi gura, pentru că s-ar putea să spui lucruri care rănesc și despre care îți va părea rău mai târziu că le-ai spus.

Dar acum vreau să scot în evidența un lucru: „Preaiubiţii mei fraţi.” De-a lungul cărții, Iacov folosește de mai multe ori expresia „frații mei”. Acestea sunt cuvinte care arată ca Iacov se exprimă cu compasiune, cu dragoste, cu implicare față de ascultători. El își dorește ca cei care îl ascultă să îi fie apropiați, să se simtă iubiți și să se apropie de Cuvântul lui Dumnezeu pentru a-L înțelege cât mai bine pe Isus.

Însă expresia din textul de azi este mult mai adâncă – „preaiubiți”. Iacov atrage atenția că ceea ce urmează este foarte important. De aceea, recitește cele trei învățături de mai sus, cele trei liniuțe, și primește această învățătură ca fiind foarte importantă pentru tine azi. Fii un explorator care a înțeles cum și când trebuie să vorbească.

Provocare: Citește întreg capitolul 1 din Iacov (aș îndrăzni să spun întreaga carte Iacov) și notează-ți alte trei lucruri care crezi că ți se potrivesc cel mai bine pentru a crește în înțelegerea și trăirea Evangheliei.

Un an de rugăciune și actiune
Un an de rugăciune și actiune
Vei trăi cu adevărat fericirea exprimată în cuvintele pe care le găsești în devoțional abia atunci când vei înțelege cu adevărat textul: „Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și neprihănirea Lui, și toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra” (Matei 6:33). Și, doar înțelegând iubirea nemăsurată ascunsă în cuvintele acestui îndemn, vei putea simți cu adevărat dorința acută de a practica, de a îngloba în viața ta, îndemnurile devoționalului. Fiecare devoțional este un restart pentru fiecare zi - „trăiește fiecare zi, nu aștepta o zi ca să trăiești”. Caută să-ți amintești pe parcursul zilei ceea ce citești dimineața, păstrând astfel neîncetat legătura cu Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor