DĂ-I INIMA TOATĂ LUI!

Te chem din toată inima mea: ascultă-mă, Doamne, ca să păzesc orânduirile Tale.
Psalmii 119:145

Hai să-ți amintești (înveți) ceva despre liliac.

„Liliacul este singurul mamifer zburător; el «zboară cu mâinile» transformate în aripi. Există şi alte mamifere care folosesc aerul pentru deplasare, dar acestea de fapt planează, nu zboară (de exemplu, veveriţele zburătoare).

Deşi liliecii sunt mamifere, şi nu păsări, adaptarea la zbor a impus totuşi unele diferenţe importante ale liliecilor faţă de celelalte mamifere. Aceste diferenţe se reflectă mai ales în structura scheletului şi a sistemului cardiovascular. Scheletul este adaptat susţinerii aripilor şi efortului necesar în timpul zborului. În mod corespunzător, inima liliecilor este proporţional mai mare decât inima oricărui alt mamifer. De exemplu, la un liliac din specia Myotismyotis, care cântăreşte în medie 30 g, inima este de trei ori mai mare decât aceea a unui şoarece de laborator cu aceeaşi greutate.

Poziţia membrelor posterioare ale liliecilor diferă total de cea a altor mamifere. Ele se pot roti cu 180 de grade, încât genunchiul poate ajunge să fie situat la spate. Această adaptare permite schimbări de direcţie în timpul zborului şi poziţia aplecată a capului. Liliecii au o longevitate mare, fapt surprinzător pentru nişte mamifere atât de mici. Durata medie a vieţii se situează între 5 și 10 ani, la speciile mici, cea potenţială putând fi cel puţin dublă.

Recordul longevităţii (32 de ani) a fost înregistrat la un mascul de Myotislucifugus din Canada. Pentru alte specii de Myotis există raportări de 20-24 de ani longevitate. Pe baza inelărilor, alte specii au fost recapturate după 10-20 de ani. Liliacul vampir a fost reţinut în captivitate 19,5 ani.”

Ca explorator, nu contează vârsta, înălțimea sau viteza, însă este extraordinar de important cum îți este inima. Dacă inima ta va fi toată a lui Hristos, va fi mult mai mare, binevoitoare, bucuroasă, iubitoare. Lasă-L pe Hristos să locuiască în ea, și vei putea zbura mai ușor către cele mai înalte și frumoase ținte de explorator.

Provocare: Gândește-te la hobbyul tău — îl faci din toată inima? Acum gândește-te la Hristos — Îl asculți din toată inima? Ce poți face practic ca răspunsul tău să fie „da”? Scrie în agendă ce hotărâri noi iei astăzi pentru ca inima ta să fie toată a Lui.

Un an de rugăciune și actiune
Un an de rugăciune și actiune
Vei trăi cu adevărat fericirea exprimată în cuvintele pe care le găsești în devoțional abia atunci când vei înțelege cu adevărat textul: „Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și neprihănirea Lui, și toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra” (Matei 6:33). Și, doar înțelegând iubirea nemăsurată ascunsă în cuvintele acestui îndemn, vei putea simți cu adevărat dorința acută de a practica, de a îngloba în viața ta, îndemnurile devoționalului. Fiecare devoțional este un restart pentru fiecare zi - „trăiește fiecare zi, nu aștepta o zi ca să trăiești”. Caută să-ți amintești pe parcursul zilei ceea ce citești dimineața, păstrând astfel neîncetat legătura cu Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor