NU TE LEPĂDA!

El s-a lepădat iarăși, cu un jurământ, și a zis: „Nu cunosc pe Omul acesta!”
Matei 26:72

În anul 1654 se naște voievodul Constantin Brâncoveanu. Tatăl său moare pe când era copil și rămâne în grija unui unchi care îl școlește cât poate de bine. În tinerețe, dând dovadă de iscusință și înțelepciune, în 1688, la stăruințele boierilor și conducătorilor, primește conducerea scaunului Țării Românești. Timp de aproape 25 de ani, fiind „împodobit de Dumnezeu cu daruri alese, el a cârmuit țara cu adâncă pricepere și înaltă priveghere, cu blândețe și răbdare creștinească”.

În 1714, niște boieri l-au trădat pe Brâncoveanu care, împreună cu fiii săi, a fost închis și torturat, pentru a da toate bogățiile către turci, la ordinul sultanului Ahmed al III-lea. Pentru că nu găsiseră bogății multe așa cum crezuseră, în final, i-au pus să aleagă între trecerea la mahomedanism și moarte. Refuzând acest lucru, s-a stabilit o zi pentru decapitare. „Acel nevolnic de sultan atotputernic era ferm convins că Brâncoveanu va ceda, că voievodul român se va lepăda de credința străbună şi va trece la religia musulmană. Era atât de sigur, încât a făcut un veritabil spectacol din acest moment al renunțării la Isus Hristos şi i-a invitat să asiste la biruința islamului asupra Crucii pe toţi ambasadorii de la Constantinopol, majoritatea reprezentanți ai unor state europene creștine. A convocat, cum am spune noi azi, toată mass-media, toate televiziunile, pentru un «show» cum nu se mai văzuse.

Însă, în ziua stabilită, în fața călăului, voievodul a zis: «Fiii mei, iată, toate avuțiile le-am pierdut. Să nu ne pierdem și sufletele! Stați tari, bărbătește, dragii mei, și nu băgați seamă la moarte. Priviți la Hristos, Mântuitorul nostru, câte a răbdat pentru noi și cu ce moarte de ocară a murit! Credeți tare în Aceasta și nu vă mișcați din credință pentru viața și lumea aceasta!»” (doxologia.ro)

Așa cum acest conducător și-a dat seama că nu merită să trăiești câțiva ani în schimbul veșniciei, așa să conștientizăm și noi că viața veșnică nici nu se poate compara cu aceasta… Putem pierde liniștiți viața aceasta, ca să trăim pe deplin fericiți în veșnicie.

Provocare: Memorează un text biblic care să te îmbărbăteze în vreme de strâmtorare.

Un an de rugăciune și actiune
Un an de rugăciune și actiune
Vei trăi cu adevărat fericirea exprimată în cuvintele pe care le găsești în devoțional abia atunci când vei înțelege cu adevărat textul: „Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și neprihănirea Lui, și toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra” (Matei 6:33). Și, doar înțelegând iubirea nemăsurată ascunsă în cuvintele acestui îndemn, vei putea simți cu adevărat dorința acută de a practica, de a îngloba în viața ta, îndemnurile devoționalului. Fiecare devoțional este un restart pentru fiecare zi - „trăiește fiecare zi, nu aștepta o zi ca să trăiești”. Caută să-ți amintești pe parcursul zilei ceea ce citești dimineața, păstrând astfel neîncetat legătura cu Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor